Zatvor je vrlo često jedan od prvih znakova trudnoće, ali nažalost, kod nekih žena može trajati i svih 9 meseci. Predstavljamo vam stvari koje možete da uradite da poboljšate stanje svog stomaka.

Šta uzrokuje zatvor u trudnoći?

Kada zatrudnite, raste vam nivo hormona progesterona i usporava se sistem za varenje. Da to ne bude dovoljno, vaše telo apsorbuje i dodatne hranljive materije i tečnosti koje su potrebne za rast i razvoj bebe. Rezultat svega toga je tvrda stolica i teže pražnjenje.

Kako se ovo dešava veoma rano, nekim ženama je to čak i prvi znak trudnoće. U drugom i trećem tromesečju materica raste i pravi pritisak na creva, što može pogoršati problem. A dodatno gvožđe i kalcijum u vašim prenatalnim vitaminima dodatno pogoršava stvari. Ako ste patili pre trudnoće od zatvora, velika verovatnoća je da ćete patiti i kroz celu trudnoću.

Da li zatvor može da ugrozi moje ili bebino zdravlje?

Iako se možda osećate užasno neprijatno, retko kada zatvor može dovesti do bilo čega opasnog. Najteži slučaj je pojava hemoroida ili analnih fisura, uzrokovanih pritiskom na vene oko rektuma. Oni izazivaju bol i nelagodu, ali ne dovode vas ili vašu bebu u opasnost.

Šta da radim ako dobijem zatvor?

Najbolja linija odbrane, po rečima babice, je dosta tečnosti i umerena fizička aktivnost.

Jedite hranu bogatu vlaknima

"Preporučujemo integralne žitarice i najmanje pet porcija voća i povrća dnevno", kaže babica.

Za neke je to mnogo lakše reći nego učiniti jer kako kažu mnoge mame, nisu mogle da podnesu zeleno dok su bile trudne. Odsustvo zeleniša može napraviti problem sa zatvorom, ali ako baš ne možete da ga jedete, uzmite u obzir sušeno voće, humus, ovsene pahuljice, sočivo i mekinje.

Trudnica, hrana, zdrava hrana
Shutterstock Trudnica jede zdravu hranu

Pijte puno tečnosti

Preporuka je da žene tokom trudnoće piju 10 šolja tečnosti dnevno, ali ako mislite da vam je to previše, ne brinite jer se računaju i druge tečnosti. Često je nešto toplo ujutru kao što je biljni čaj ili voda sa limunom, dovoljno da se creva pokrenu.

Pokušajte sa umerenom fizičkom aktivnošću

Ne morate da se upuštate u komplikovanu ili dugotrajnu rutinu vežbanja da biste rešili problem sa opstipacijom. Stručnjaci kažu da je dovoljno da svakodnevno šetate 2, do 3, minuta kako biste stimulisali varenje.

Pričajte sa lekarom o vitaminima

Ako se dobro hranite i vežbate, a zatvor je i dalje tu, pitajte lekara da vam možda promeni prenatalne vitamine i da pronađete one koji izazivaju manji zatvor.

(Yumama)