Normalno je očekivati da se u trudnoći, a i nakon porođaja, javljaju različite vrste neprijatnosti. Iako neprijatni, bolovi koji prate trudnoću su potpuno prirodna i normalna stvar i ne bi trebalo da vas zabrinjavaju.

Grčevi i bolovi u ligamentima

Jedna od prvih nelagodnosti koja može da se javi u prvom tromesečju trudnoće jesu blagi grčevi u "donjem" stomaku, slični osećaju tokom menstruacije. Uzrok je širenje i uvećavanje materice, pa nema razloga za brigu, osim ako grčevi nisu praćeni krvarenjem ili nekim drugim neuobičajenim simptomom. U tom slučaju obavezno treba otići kod svog lekara, ili u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Kada se treba obavezno javiti lekaru tokom trudnoće? * Kada se u bilo kom trenutku javi oštar bol u predelu stomaka, koji ne prestaje ili se pojačava* U slučaju krvarenja, naročito ako je praćeno bolovima, mučninom ili povraćanjem (odmah treba otići u najbližu zdravstvenu ustanovu)* U slučaju oticanja plodove vode - u mlazu, ili postepeno* Ako se jave otoci na rukama, nogama ili licu* Pri pojavi bilo kakvih neuobičajenih simptomaJači bolovi mogu da se jave između 16. i 22. nedelje trudnoće, u jednoj ili obe prepone - zbog rastezanja kružno raspoređenih ligamenata koji drže matericu. Uglavnom se to dešava pri naporu, kada ustajete iz kreveta ili sa stolice, ili kada se nakašljete. Bolovi će prestati ako se odmorite. Najbolje je da legnete, jer onda nema pritiska koji dovodi do istezanja ligamenata. Oko 24. nedelje, bolovi se smanjuju i uglavnom prestaju, ali to obavezno saopštite vašem lekaru na prvom sledećem pregledu.

Grčevi u nogama

Većina budućih mama ima grčeve u nogama, koji su prisutni tokom čitave trudnoće, s tim što se pojačavaju kako se približava termin porođaja. Pošto se ne zna pravi uzrok njihovog nastanka, nema ni pravog rešenja. Verovatno usporena cirkulacija doprinosi pojavi bolova, jer se češće javljaju noću. Radi olakšanja ove tegobe, preporučuje se aktivnost, šetnja, masaža. Istezanje nogu i povlačenje stopala prema licu, u momentu pojave grča, može puno da pomogne. Redovno izvođenje tih vežbi uveče, pred spavanje, može čak da spreči javljanje grčeva tokom noći.

Povećan pritisak materice na nerve u poslednjem tromesečju takođe može da dovede do pojave grčeva. Rasterećenje - nošenjem trudničkog pojasa, kao i češće odmaranje sa podignutim nogama, može da ublaži problem. Nekada prija stajanje na hladnom podu, nekada grč popusti ako grejete to mesto. Ukoliko ništa ne deluje a bol se pojačava, obavezno se obratite lekaru. Moguće je da se radi o problemu sa venama, koji zahteva lečenje.

Pritisak na rebra

U poslednjem mesecu trudnoće, većini beba postaje tesno u materici. Stoga se može dogoditi da vam beba nogom pritiska rebra, što stvara osećaj da vas golica, mada to može i da boli. Promena položaja će, eventualno, da podstakne bebu da se i ona pomeri, što će da reši problem.

Međutim, ukoliko to ne uspe, probajte da - dok udišete, podižete istovremeno jednu ruku iznad glave, i spuštate je izdišući. Ponovite naizmenično jednom, pa drugom rukom. Ako i to ne pomogne, moraćete da sačekate da se beba spusti u karlicu, kada će ova neprijatnost da nestane.

Problemi sa leđima

Mogu da se javljaju tokom čitave trudnoće, ali su izraženiji u njenoj drugoj polovini. Uzroci su različiti, i pre svega zavise od toga da li ste i pre trudnoće imali problema, ili imate neki od deformiteta kičme (kifoza, skolioza, lordoza). U tom slučaju možete da očekujete probleme - zbog promene težišta tela, što je uslovljeno ratom materice. Naravno, ne znači da će u trudnoći biti gore. Moguće je, čak, da prestanu bolovi koje ste imali ranije. Ali, nažalost, to je samo privremeno. Već u narednom periodu, ili nakon porođaja, oni će da se vrate. 

Žene koje nemaju deformitet kičme, mogu da osete nelagodnost pri promeni zakrivljenosti kičme tokom trudnoće. Nekada pomažu tople obloge, nekada hladne. Odmor i promena položaja uvek dovode do olakšanja.

Šta još može da izazove bol u trudnoći?Preterano zamaranje može da dovede do bolova, pa treba praktikovati češće pauze. Briga i strah od nepoznatog, naročito od onog što će se dešavati tokom porođaja, mogu da dovedu do ozbiljnih problema. Zato je važna edukacija, najbolje kada je organizovana u vidu škola i kurseva. Na njima se trudnica upoznaje sa tokom porođaja, kao i tehnikama kojima savladava kontrakcije i aktivno učestvuje u porođaju.

Razmekšavanje zglobova karlice pod uticajem hormona, priprema za prolazak bebe i rađanje, takođe mogu da stvore nelagodnost u vidu bolova u leđima.

Najbolja prevencija su jaki trbušni mišići pre trudnoće, kao i optimalna telesna težina, jer svaki kilogram viška predstavlja dodatno opterećenje kičmenog stuba. Obuća sa štiklama višim od tri-četiri centimetra takođe može da bude uzrok bolova u leđima, kao i dugo stajanje, i predugo ili nepravilno sedenje. Spavanje na tvrdom dušeku, vežbanje i relaksacija - mogu da ublaže bolove u leđima, ili da vas potpuno oslobode od njih.

Išijas

Bol u krstima, butini, ili duž noge - uglavnom sa jedne, izuzetno retko sa obe strane, posledica je pritiska uvećane materice na išijalgični nerv. Može, čak, da se dogodi da ne možete da ustanete iz kreveta ili sa stolice. Kako je nastao iznenada, isto tako bol može i da nestane kada se beba pomeri. Retko je neophodno mirovanje nekoliko dana u krevetu, ili primena terapijskih vežbi, koje će da propiše lekar.

Bol u šaci - Sindrom karpalnog tunela

Utrnulost šake (palca i prstiju) je neuobičajena pojava. Javlja se kod osoba čiji posao zahteva ponavljanje pokreta rukom (kucanje na tastaturi, sviranje klavira, i slično), i naziva se Sindrom karpalnog tunela. U trudnoći, pod uticajem hormona dolazi do oticanja tkiva, pa nervi u karpalnom tunelu - u predelu ručnog zgloba, trpe pritisak okolnog tkiva, što izaziva bolove i utrnulost ili osećaj pečenja.

Pošto se tokom dana u rukama zadržava tečnost pod uticajem gravitacije, nelagodnost je najizraženija noću. Spuštanje ruku pored kreveta i njihovo protresanje može da donese olakšanje. Ako ne pomogne, treba otići kod lekara, koji će da odredi terapiju. Ukoliko ne prođe do porođaja, sigurno će da nestane nakon njega, kada se ponovo menja hormonski status.

Ostajanje bez daha

U poslednjem mesecu trudnoće, kada je rast bebe dostigao maksimum, pritisak materice na dijafragmu bukvalno ostavlja trudnicu bez daha.

Pluća ne mogu dovoljno da se šire zbog smanjenog prostora, a u isto vreme hormon progesteron nepovoljno utiče na centar za disanje. Iako neugodna, ova pojava je u trudnoći normalna, osim ako je praćena bolom u grudima. U tom slučaju, obavezno se treba obratiti lekaru.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut