Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VANMATERIČNA TRUDNOĆA JE JAKO OPASNA AKO SE NE PRIMETI NA VREME: Simptomi mogu da zavaraju, ali ova dva su ključna

Vanmaterična može da ima simptome kao i normalna trdunoća, zato pratite svaku promenu posebno ako primetite ova dva znaka.

 Žena, bol, stomak Izvor: Shutterstock

Vanmaterična trudnoća ili ektopična trudnoća dešava se kada se oplođena jajna ćelija implantira, odnosno "zakači", van materice. U većini vanmateričnih trudnoća oplođena jajna ćelija se implantira u jajovod, a retko se može usaditi i u drugim delovima tela, kao što je grlić materice, jajnik ili abdomen. To je vrlo ozbiljno stanje koje može, zbog nemogućnosti normalnog razvijanja embriona van materice, izazvati unutrašnje krvarenje, infekciju, pa čak može da ima fatalne posledice.

Nekada vanmaterična trudnoća ne pokazuje nikakve simptome sve dok ne odete na redovan ultrazvučni pregled. Ukoliko se pojave, oni najčešće budu prisutni u periodu između 4. i 12. nedelje trudnoće, dva su ključna:

  • Sindrom jakog bola- to mogu biti bolovi u donjem delu stomaka, grčevi, sečenje ili bol. U kritičnom slučaju bol se širi u epigastrični region, u rektum, pa čak i u rame. Takođe, mokrenje i pokreti creva mogu biti bolni.
  • Krvarenje - sa vanmaterničnom trudnoćom, može ličiti na menstruaciju, ali sa patologijom, iscedak će biti oskudan i produžen. Povremeno u izobilju.

Ovi simptomi su ključni alarm koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.

 Trudnica, doktor, pregled, trudnoća
Trudnica kod lekara na pregledu
Izvor: Shutterstock

Veliki problem je što mnoge žene posumnjaju da "nešto nije uredu" tek u kritičnoj situaciji, zato što jajovodna trudnoća, u ranoj fazi začeća, ima identične simptome normalne, fiziološke trudnoće. Među kojima:

  • Bolni bol u donjem delu stomaka
  • Kašnjenje menstruacije
  • Uvećanje grudi
  • Mučnina povraćanje
  • Metalni ukus u ustima
  • Nestabilno emocionalno stanje

To vam ne dozvoljava da samostalno razlikujete ektopičnu trudnoću od normalne.Čak i ako izostanu neki od navedenih simptoma, važno je zakazati prvi prenatalni pregled oko 8. nedelje nakon poslednejg ciklusa, kako bi doktor mogao da se uveri u poziciju embriona u uterusu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica