Kolika ja važnost hormona govori i podatak da je život bez njih nezamisliv jer kontrolišu životne procese. Hormone valja posmatrati kao “prenosioce poruka” jer su ćelije organizma programirane da primaju i reaguju na poruke hormona. Posebnu važnost hormoni imaju u ostvarivanju trudnoće.

- Svaka ćelija organizma ima hormonske receptore i kada dođe do kontakta, hormon ćeliji prenosi poruku. Hormon i ćelija funkcionišu po principu ključa i brave. - objašnjava dr Zoran Stanković, specijalista ginekologije i akušerstva Specijalne bolnice za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup. Na nivoe hormona u organizmu utiču brojni faktori: stres, nivo tečnosti u organizmu, vitamini i minerali, infekcije, toksini, ali i količina masti koju imamo u organizmu. Žlezde luče hormone i sve one su u komunikaciji. Ukoliko neka od žlezda ne funkcioniše pravilno, dolazi do poremećaja komunikacije u endokrinom sistemu što se može odraziti na plodnost.

U cilju ostvarivanja začeća i iznošenja trudnoće do termina, kao i rađanja zdravog deteta, neophodno je da postoji hormonalna ravnoteža. 

-Danas se često čuje da neko ima “hormonalni disbalans”, a važno je znati da to nije stanje koje nastaje preko noći, već je stanje koje polako vremenom evoluira. - objašnjava dr Stanković.  No, ovo stanje često se ne uočava na vreme. - To je zato što postoji splet nespecifičnih simptoma koji su pokazatelji hormonalnog disbalansa, a koje žene često ne prepoznaju na vreme. 

Simptomi hormonalnog disbalansa najčešće su neredovni menstrualni ciklusi, prekomerno ili veoma slabo menstrualno krvarenje, grčevi i bolovi u maloj karlici, prekomerni gubitak ili dobijanje na težini.


Pročitajte i... Zdravlje žene: 7 pokazatelja hormonskih poremećaja

Istraživanja su pokazala da stres povećava nivo kortizola, hormona koji inhibira polne hormone i koji posledično onemogućava ovulaciju, smanjuje seksualnu aktivnost. Hronični stres može uzrokovati smanjenje libida kao i probleme sa fertilitetom. Neke životne navike, poput prekomernog konzumiranja alkoholnih pića, uživanja u opojnim drogama ili cigaterama kao i nepravilna ishrana (pogotovu unos prevelike količine šećera), takođe mogu postepeno narušiti balans hormona. Još jedan od činilaca koji mogu uticati na fertilitet jeste uticaj masti. 

- Masne ćelije organzma stvaraju i skladište estrogen, polni hormon koji je neophodan u cilju stvaranja i sazrevanja jajne ćelije. Žene koje nemaju adekvatne količine masnih ćelija imaju često nepravilne menstrualne cikluse, nemaju ovulaciju i imaju poteškoća sa ostvarivanjem trudnoće. Nizak nivo masti u organizmu može dovesti do izostanka ovulacije. Sa druge strane, žene koje imaju maseni indeks (BMI) veći od 30 (koje su gojazne), imaju povišen nivo estrogena zbog veće količine masnih naslaga koje doprinose neplodnosti. Ovo stanje je u medicini poznato kao dominacija estrogena. Kod muškaraca, gojaznost uzrokuje smanjen nivo testosterona. Hronično smanjen nivo ovog hormona dovodi do smanjene funkcije testisa, što narušava odnos hormona u organizmu. Osim toga, kod gojaznih muškaraca primećeno je da je seme lošeg kvaliteta, što povećava rizik od spontanog pobačaja kao i hromozomnih defekata u embrionu - obašnjava dr Zoran Stanković.

Kako naglašava sagovornik, prvi korak u lečenju je utvrđivanje pravog uzroka hormonskog disbalansa. To se obavlja uzimanjem detaljne anamneze i određivanjem nivoa hormona iz krvi u određenim fazama menstrualnog ciklusa. Slika se dalje dopunjuje ultrazvučnim i ginekološkim pregledom. Kada se postavi dijagnoza, terapija se u skladu sa prepoznatim poremećajem individualizuje kako bi se stvorili uslovi za ostvarenje trudnoće i podizanje kvaliteta života.


Pročitajte i... 3 glavna uzroka ženskog steriliteta

- Jedan od najčešćih hormonalnih disbalansa kod žena koje imaju poteškoća sa ostvarivanjem trudnoće je nedostatak progesterona. Progesteron je hormon od velikog značaja za plodnost, začeće i trudnoću. Ukoliko je nizak nivo progesterona, javlja se veoma kratka lutealna faza, koja predstavlja vreme između ovulacije i početka menstrualnog krvarenja. U konkretnom slučaju to znači pomeranje takozvanog implantacionog prozora i da oplođena jajna ćelija nema dovoljno vremena da se usadi u matericu, a može doći i do spontanog pobačaja. Ova vrsta disbalansa se najlakše leči jednostavnom suplementacijom (dodavanjem) progesterona. 

Za optimalan nivo plodnosti neophodan je i odgovarajući nivo estrogena, dominantnog “ženskog hormona”. Nedostatak estogena sprečava ovulaciju, ali i rast i bujanje  endometrijuma u materici, što onemogućava implantaciju embriona. Previše estrogena vodi nepravilnim ciklusima i poteškoćama kod začeća. Postoje različiti načini regulisanja nivoa estrogena u organizmu, a postoje i homeopatski preparati koji se koriste u ovu svrhu.

- Osim ova dva hormona, prolaktin je hormon koji takođe ima ulogu kod ostvarivanja trudnoće i kasnije laktacije i dojenja. Lečenje povišenih vrednosti ovog hormona se sastoji u eliminisanju lekova koji dovode do negativnog efekta na prolaktin ili lečenja primarnog poremećaja koje uzrokuje disbalans. - kaže dr Stanković i objašnjava:  - Disbalans luteinizirajućeg hormona odnosno LH u smislu povišenih vrednosti govori u prilog sindroma policističnih jajnika, dok nizak nivo ovog hormona obično nagoveštava da izostaju ovulacije. Ukoliko je samo ovulacija problem, pristupa se ultrazvučnom praćenju sazrevanja folikula, nakon čega se daju lekovi koji dovode do ovulacije uz tempiranje odnosa, inseminaciju i u ozbiljnijim slučajevima, kada postoji više udruženih faktora, vantelesnu oplodnju.


Pročitajte i... Da li su ciste na jajnicima prepreka začeću?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) se manifestuje kao stanje izazvano prevelikom produkcijom muških polnih hormona i estrogena uz smanjeno stvaranje progesterona koji su neophodni da bi došlo do ovulacije, rezultira lošim kvalitetom jajnih ćelija i/ili nemogućnošću sazrevanja jajne ćelije i izostankom ovulacije. Ove nezrele jajne ćelije formiraju nizove cističnih promena u vidu “perlica” duž kapsule jajnika. Ostvarivanje trudnoće se postiže uvođenjem lekova koji pomažu ovulaciju i u ozbiljnijim situacijama vantelesnom oplodnjom.

Testosteron je primarno muški polni hormon ali se on sekretuje i kod žena. Njegov nedostatak se može primetiti u vidu nedostatka libida, suve kože, noktiju ili kose. Višak testosterona izaziva pojavu maljavosti, akni ali i sindroma policističnih jajnika.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.