Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE ŽENSKI MOZAK MENJA NAKON POROĐAJA: Hormoni su krivi, a evo da li se ikada vratite u stanje od pre rođenja deteta

Autor Radmila Ilić

Naučnici napravili istraživanje o promenama na ženskom mozgu tokom trudnoće i nakon porođaja, ali se još postavlja pitanje da li se ikada vrati u stanje pre rođenja deteta.

 Mama, beba Izvor: Shutterstock

Mnogi roditelji svoj prvi susret sa decom opisuju kao ljubav na prvi pogled, a naučnici opisuju da se nakon dobijanja deteta kod roditelja dešava promena u mozgu koja je slična onoj kada se zaljubimo. To je posebno izraženo kod mladih majki, kojima se mozak počinje menjati već tokom trudnoće.

Možda će vas zanimati

Ljubav i briga počinje promenama u mozgu

Dokazano je da se promene događaju u različitim delovima mozga, siva masa se zgrušnjava, a moždana aktivnost povećava se u području koje je zaduženo za saosećanje, teskobu i socijalnu interakciju. Zahvaljujući ovim promenama, kao i poplavi hormona tokom trudnoće i nakon porođaja, mlada majka je očarana svojom bebom, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javlja se i snažni zaštitnički poriv i stalna zabrinutost.

Stručnjaci koji istražuju mozak kažu da se u prvim mesecima nakon porođaja kod mnogih majki javljaju simptomi opsesivno-kompulsivnog poremećaja, poput preteranog pranja ruku ili stalnog proveravanja da li beba diše.

"Majke u tom periodu puno razmišljaju o stvarima na koje zapravo ne mogu da utiču. Stalno razmišljaju o bebi. Da li je zdrava? Sita? I mozgu žene, kao i kod životinja tokom babinja, događa se promena koja podstiče snažnu želju da se pobrinu za svoje dete", kažu stručnjaci

 Mama, beba, dečak
Mama i beba
Izvor: Shutterstock

Čudesna amigdala

Za majčinske osećaje i ponašanje odgovorno je nekoliko međusobno povezanih regija u mozgu. Posebno mesto među njima ima amigdala, skup neurona u obliku badema, povezan sa emocionalnim reakcijama poput straha, teskobe i agresije. U normalnom mozgu, aktivnost u amigali povećava se u nedeljama i mesecima nakon rođenja deteta.

Istraživači smatraju da je taj rast amigdale, podržan koktelom hormona, povezan sa ponašanjem mladih majki i čini ih izuzetno osetljivim na potrebe njihove bebe. Istraživanja su pokazala da je aktivnost u amigdali povezana sa snažnim osećajima majke prema vlastitoj bebu, u poređenju sa ostalim bebama.

 Mama, beba
Mama i beba
Izvor: Shutterstock

Poplava hormona ljubavi

Sve je to povezano i sa hormonom koji preplavljuje amigdalu, koja sada ima i više hormonskih receptora za hormone poput oksitocina, koji počinje da se pojačano luči tokom trudnoće, a posebno posle porođaja i tokom dojenja.

"Promene su vidljive i na hormonima i na mozgu. Nivo oksitocina, koji je odgovoran za stvaranje veze između majke i novorođenčeta kod svih sisavacam dramatično se povećava tokom trudnoće i u prvih 40 dana nakon porođaja, a što je majka više angažovana u brizi za bebu, rast oksitocina je veća", kažu neurolozi.

Promene u mozgu majke najveće su po rođenju prvog deteta, ali nije poznato da li se mozak ikad vraća u stanje u kakvom je bio pre porođaja. Važno je napomenuti da ove promene nisu rezervisane samo za novopečene majke. One se mogu primetiti i kod očeva, posebno onih koji su dosta uključeni u brigu o bebi.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica