Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENJA CREVNE I KOŽNE BAKTERIJE: Trudnice koje više koriste dezinfekciona sredstva imaju decu sa astmom i ekcemima

Trudnice reba da vode računa o higijeni i zaštiti, ali ni u čemu ne treba preterivati jer deca mogu imati ekcem i astmu.

 Dezinfekcija, trudnica Izvor: Shutterstock

Deca čije majke su redovno koristile dezinfekciona sredstva tokom trudnoće imaju za četvrtinu veću verovatnoću da će oboleti od astma i ekcema od dece čije majke nisu koristile, pokazuje najnovije istraživanje.

Korišćenje sredstava za dezinfekciju povećalo se poslednjih dve godine, kako u medicinskim ustanovama, tako i u životu svih nas, zbog pandemije korona virusom.

Možda će vas zanimati

Istraživači u Japanu ispitali su oko 80.000 majki i dece iz Japana i dece iz okoline, kako bi procenili kolika je izloženost majke ezinfekcionim sredstvima i da li je povećan rizik od alergijskih bolesti kod njihove dece u prve tri godine.

Studija je pokazala da su deca čije su majke svakodnevno koristile dezinfekciono sredstvo imale najveći rizik od takve dijagnoze.

Njihov rizik od razvoja astme bio je 26 puta veći, a za razvoj ekcema 29 odsto veći nego kod dece čije majke nisu koristile dezinfekciono sredstvo. Oni koji su ovim sredstvima bili izloženi jednom do šest puta nedeljno, imali su 18 odsto veći rizik od astme i 16 odsto veći rizik od razvoja ekcema, od onih koji nisu bili izloženi.

 Dete sa alergijama
Dete sa alergijama
Izvor: Shutterstock

Između upotrebe dezinfekcionih sredstava i alergije na hranu, nisu utvrđene značajne veze.

Raspravljajući o mogućim rešenjima, stručnjaci kažu da česta upotreba dezinfekcionih sredstava tokom trudnoće može promeniti crevne i kožne bakterije majke i deteta.

Druga teorija je da postoji veća verovatnoća da će majke koje redovno koriste dezinfekciono sredstvo biti "medicinski obrazovane i imati bolji pristup zdravlju od onih koje to ne rade". Zbog toga su ove majke češće prijavljivale simptome svoje dece lekarima.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica