Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIŠAK KILOGRAMA U TRUDNOĆI: Koliko trudnica može da se ugoji, lekari savetuju kako se ponašati

Autor Sandra Krstanović

Šta je za trudnoću višak kilograma i kako sprečiti preveliko gojenje trudnica.

 Trudnica, hrana Izvor: Shutterstock

Nekada je važilo pravilo "jedite za dvoje", ali danas se sve više trudnica bori sa preterano uvećanom kilažom u trudnoći što postaje zaista ozbiljan zdravstveni problem i za mamu i za bebu.

"Kada žena dobije previše kilograma u trudnoći, povećava se rizik prekomerne porođajne težine za bebu što može voditi problemima s debljinom u detinjstvu, ali takođe se povećava rizik i od komplikacija pri porođaju, kao što su pucanje međice, preterano krvarenje i mogući carski rez", objašnjava doktorka Andrea Šarm i dodaje: "Često može biti teže za majku izgubiti kilograme nakon porođaja, a time ima veći rizik od prekomerne debljine."

Možda će vas zanimati

Prema Institutu za medicinska istraživanja, žene koje su pothranjene (BMI manji od 18.5) trebale bi dobiti 12 do 18 kilograma tokom trudnoće, žene koje trudnoću počnu s normalnom težinom (BMI između 18.5 - 24.9) trebale bi dobiti 11 do 15 kilograma tokom trudnoće, a žene koje imaju BMI veći od 30 trebale bi dobiti između 4 i 9 kilograma više u trudnoći.

Iako je par kilograma iznad navedenog uglavnom prihvatljivo, čini se da mnogo žena dobije puno više kilograma nego što je to preporučeno.

Prvenstveno je problem ideja da bi trudne žene trebale udvostručiti svoje porcije tokom trudnoće.

Trudnica i ishrana
Izvor: Foto: Shutterstock

"Trudnoća nikako ne znači da biste trebali jesti za dvoje. Ustvari, preporučenih dodatnih kalorija je zapravo jako malo", govori dr. Šarm i upozorava da ženi ne treba nikakve dodatne kalorije u prvom tromesečju.

Tokom drugog tromesečja ženi je potrebno 340 dodatnih kalorija, a tokom trećeg tromesečja dodatnih 450 kalorija.

"Na primer dodatnih 350 kalorija je zapravo jednako dodatnom međuobroku koji se sastoji od jedne srednje jabuke, jednog grčkog jogurta i šake badema", objašnjava dr.Šarm.

Još jedan faktor: Mnoge trudnice ne vežbaju onoliko koliko bi trebale.

 Trudnica, jagode
Trudnica jede jagode
Izvor: Shutterstock

Doktorka takođe preporučuje da ukoliko trudnoća nema komplikacije svaka buduća mama treba barem 150 minuta nedeljno da vežba.

Taj cilj mogu dostići bržom šetnjom od 10 do 20 minuta nedeljno. Još jedan problem s previše nakupljenih kilograma tokom trudnoće je da mnoge žene nakon poroda ne izgube sve kilograme što može dovesti do daljih komplikacija, poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Ključ uspeha?

Ključno je da odredite sa svojim lekarom koliko kilograma biste trebali dobiti tokom trudnoće, ali i da otkrijete najbolji način kako da ostanete dosledni u tome. Stručnjaci preporučuju da svaka trudnica treba da napravi raspored za nedeljni unos kalorija.

Dobre vesti su da se dijeta ne preporučuje tokom trudnoće.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica