Granica za rađanje dece se iz godine u godinu pomera. Danas je sve ređe da se žene odlučuju za rađanje u dvadesetim, dok je sve češće u tridesetim godinama, ali i kasnije.

Trudnoća posle 35. godine više nije bauk, a sve više žena se odlučuje baš na taj period za rađanje kako bi pre toga uspele da završe sa svojim obrazovanjem i izradom profesionalne karijere.

Međutim, za trudnoće posle 35. godine vezuju se brojne predrasude, a to su između ostalog:

- Trudnoća posle 35. godine rezultiraju u drastično većem broju pobačaja

- Stepen mrtvorođenosti beba dramatično skače kada su ovakve trudnoće u pitanju

- Trudnoća nakon 35. godine donosi ogroman rizik za majku

- Majke koje se odluče za trudnoću posle svog 35. rođendana rizikuju prerano rođenje deteta

- Generalno trudnoće u kasnim tridesetim ozbiljno narušavaju zdravlje mame i bebe

Nesanica, trudnoća, spavanje
Shutterstock Trudnica ne može da spava

Odakle predrasude da žene teže zatrudne posle 35. godine?

Smatralo se da su šanse za trudnoću posle 35. godine drastično manje, ali te tvrdnje su zasnovane na pogrešno protumačenim činjenicama, i na podacima koji se odnose na stopu rađanja u 18. i 19. veku.

One nisu relativne za moderno doba iz mnoštva razloga, a moderne studije pokazuju da žene koje požele da zatrudne posle 35. godine to i uspevaju u ogromnom broju slučajeva.

Kako do bezbedne trudnoće nakon 35. godine?

Ono što je glavno i sigurno jeste da vam zdrav način života može povećati šanse za trudnoću posle 35. godine. Svakako je poželjno izbaciti alkohol i cigarete iz upotrebe, te redukovati unos kofeina. Generalno je za planiranje trudnoće jako važna telesna težina i veoma je važno dovesti telo u što bolju formu pre drugog stanja.

Trudnica, oprema
Shutterstock Trudnica sprema stvari za bebu

O čemu da vodim računa ako zatrudnim posle 35. godine?

- Vodite računa o opštem zdravlju
- Izbegavajte štetne supstance (lekove, alkohol, cigarete...)
- Vežbajte i održite formu koliko god vam stanje dozvoljava
- Hranite se zdravo
- U dogovoru sa lekarom možete da uzimate vitaminske suplemente

Postoji li rizik od prevremenog porođaja kod majki posle 35. godine?

Ranije se smatralo da je kod trudnica posle 35. godine povećan rizik od prevremenog porođaja i rađanja bebe sa manjom porođajnom težinom, ali najnovije studije su opovrgle to. Doktor Mika Mirskile iz Londona dokazao je da se ti neželjeni simptomi nikako ne mogu povezati sa starošću majki.

"Naši nalazi sugerišu da žene ne bi trebalo da se brinu oko svoje starosti kada pokušavaju da dobiju dete. Nalazi pokazuju da individualne životne okolnosti i način života svakog pojedinca imaju mnogo više uticaja od samog godišta", istakao je doktor Mirskila.

Kao što je i navedeno sam broj godina ne znači ništa, te su za procenu mogućih komplikacija tokom i posle trudnoće mnogo značajniji životni stil i sveukupno zdravlje budućih majki.

(Yumama)