Ukoliko je trudnoća potpuno uredna (a to je najbolje da se posavetujete sa doktorom koji vam vodi trudnoću) možete imati polne odnose u trudnoći.

 Polni odnos u trudnoći nije opasan za mamu ni bebu

Svaki par je priča za sebe, pa se problematika ne može generalizovati - mnogi u trudnoći imaju sjajan intimni odnos, čak bolji nego do tada, dok drugi sve vreme apstiniraju.

Jedno je sigurno, vođenje ljubavi tokom tih devet meseci nije opasno ni po majku ni po bebu, naravno, pod uslovom da je trudnoća normalna, bez rizika i da postoji želja kod oba partnera.

Do kog meseca trudnoće polni odnosi nisu rizični

Polni odnosi normalan su deo trudnoće.U urednim trudnoćama možete imati odnose sve do pucanja vodenjaka.

Dakle, ako sve teče kako treba, polni odnosi mogu se upražnjavati sve do početka kontrakcija. Poneki doktori ne preporučuju polne odnose u 9 mesecu trudnoće jer postoji mogućnost da jedan od sastojaka sperme izazove prerane kontrakcije, ali struka nije usuglašena po tom pitanju jer ne postoje sigurni dokazi za to.

Bliskost između partnera

U prvom tromesečju, žena može imati problema da se privikne na novonastalu situaciju. Može imati mučnine, glavobolje, nagon za čestim mokrenjem i povraćanjem, neprestano je umorna, pa u tim okolnostima malo ko i pomišlja na takvo zadovoljstvo. Vrlo je važno da se u prva tri meseca sačuva bliskost između partnera jer se muškarac može osećati bespomoćno, pa čak i odbačeno. Ipak, on ženi treba pružiti dovoljno razumijevanja, nežnosti, topline i ljubavi, a ona to mora ceniti.

trudnoća.jpg
Shutterstock Trudnoća

Puno jači orgazmi

Drugo tromesečje je najbolje za buduću mamu. Pošto se organizam navikao na trudnoću, nestaju mučnine, opasnost od spontanog porođaja svodi se na minimum i žena se sjajno oseća. Materica raste i polako oblikuje ženin abdomen, ali to ne znači da će polni odnosi biti neugodni. Želja za intimom sa partnerom varira - kod nekih je uopšte nema, a kod drugih je pojačana usled hormonskih promena. Neke žene tada, po prvi put, dožive orgazam. Međutim, ovo je razdoblje kada se tate počinju brinuti - hoće li povrediti bebu, može li beba videti što se događa unutra

Sve veći i veći stomak

U trećem tromesečju, vođenje ljubavi može biti čudno i neudobno kada se sve veći i veći stomak počne još i kretati. Može se javiti i odbojnost jednog ili oba partnera zbog "ogromnog" stomaka. Ako parovi nemaju tih predrasuda, mogu nastaviti sa vođenjem ljubavi, istraživati ​​nove poze kojih, doduše neće biti mnogo, ali koje kasnije više nikada neće upražnjavati.

Dokazano je i da ženski orgazam može izazvati kontrakcije. Pred sam kraj trudnoće, obazrivost je od presudnog značaja, jer se grlić materice stanjuje i počinje otvarati.

Tada obavezno treba konsultovati ginekologa. I, naravno, o polnim odnosima ne treba ni razmišljati kad pukne vodenjak. Doduše, na kraju trudnoće većina žena ni ne razmišlja o o ponim odnosima, što je razumljivo.

Seks s trudnicom

Treba iskoristiti vreme u prvom tromesečju dok je trbuh još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 nedelje kad se povećava materica, neki položaji u vođenju ljubavi, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

"Seks na leđima može stisnuti veliku krvnu žilu iza maternice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i sprečiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može osećati vrtoglavicu ili kao da joj je pao pritisak", objašnjava ginekološkinja.

Kako trudnoća napreduje, menja se i žensko telo, a neki položaji tokom vođenja ljubavi više nisu izvodljivi.

Možda je trudnoća pravo vreme da isprobate neke nove poze u krevetu!

Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni sekret i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. Ali, ako se par odluči na lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbegavati one na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promeniti pH vagine.

Rizična stanja kod kojih se ne savetuje praktikovanje odnose su: prednjačeća posteljica (placenta previa,) problem skraćenog cerviksa, nakon šivenja materice, preeklampsija.

(Yumama)