Mnoge žene u trudnoći dobiju proširene vene, ili ukoliko su ih već imale, dođe do pogoršanja. Dobra vest je da se nekim ženama koje već pate od proširenih vena stanje može popraviti ili nestati nakon porođaja.

Šta su proširene vene?

Neuobičajeno otečena vena koja se može izobličiti blizu površine kože. Ove plave, crvene ili ljubičaste vene ponekad izgledaju vijugavo ili poput užeta i najverovatnije će se pojaviti na nogama, iako u trudnoći mogu da se dobiju i u donjem delu karlice, zadnjice ili na nekim drugim mestima.

Može se pojaviti nelagodnost od proširenih vena tokom trudnoće, ili možete osećati da su vam noge teške i bolne. Koža oko proširenih vena takođe može da svrbi, da pulsira ili da osećate da gori. Simptomi se obično pogoršavaju na kraju dana, posebno ako ste često bili na nogama.

Šta uzrokuje proširene vene?

Kako vaša materica raste, ona vrši pritisak na veliku venu na desnoj strani vašeg tela (donja šuplja vena), što povećava pritisak u venama nogu.

Vene su krvni sudovi koji vraćaju krv iz vaših ekstremiteta u srce, tako da one već rade protiv gravitacije. Kada ste trudni, količina krvi u telu se povećava, što dodatno opterećuje vene. Nivo progesterona takođe raste i opušta zidove krvnih sudova.

Veća je verovatnoća da ćete dobiti proširene vene ako su ih imali i drugi članovi vaše porodice. Prekomerna težina, nošenje blizanaca ili višeplodne trudnoće i dugotrajno stajanje mogu povećati verovatnoću da ih dobijete.

Paukove vene

Sitni krvni sudovi blizu površine kože, posebno na gležnjevima, nogama ili listu se takođe može primetiti u trudnoći. U pitanju su paukove vene jer se često javljaju u obliku pauka, sa malim granama koje zrače iz centra. Mada ponekad mogu više ličiti na grane drveta ili odvojene tanke linije bez specifičnog uzorka. One ne izazivaju nelagodnost i obično nestaju nakon porođaja.

Trudnica
Shutterstock Trudnica

Kako da sprečite proširene vene u trudnoći?

Možda ćete moći da sprečite ili bar umanjite proširene vene dok ste trudni ako:

- Vežbate svakodnevno. Čak i sama brza šetnja može poboljšati vašu cirkulaciju.

- Ostanite u granicama preporučene težine za vašu fazu trudnoće.

- Podignite stopala i noge na nivo srca ili više kad god je to moguće. Oslonite noge na visoku stolicu ili kutiju kada sedite i podignite stopala i noge sa jastucima kada ležite.

- Ne prekrštajte noge kada sedite.

- Nemojte sedeti ili stajati duže vreme. Pravite česte pauze da biste se kretali.

Proširene vene, bol, noge
Shutterstock Trudnica se žali na bolove u nogama zbog proširenih vena

Da li su proširene vene u trudnoći ozbiljne?

Proširene vene mogu da svrbe ili bole, mogu biti ružne, ali su uglavnom bezopasne u kratkom roku. Lečenje ako je potrebno obično se može odložiti dok ne dobijete bebu.

Međutim, mali procenat ljudi koji ima proširene vene razvija male krvne ugruške blizu površine kože (površinska venska tromboza). Kada se ova vrsta ugruška razvije, vene mogu biti tvrde i nalik vrpci, a područje oko nje može postati crveno, vruće, osetljivo i bolno.

Ukoliko smatrate da imate ugrušak, obavezno se javite lekaru jer može biti ozbiljno. Tokom trudnoće mogu da se leče toplim oblogama i obično se povuku za nekoliko dana ili nedelja. Ponekad se područje oko ugruška inficira. U tom slučaju možete dobiti groznicu ili drhtavicu i moraćete odmah da se lečite antibioticima.

Takođe, odmah pozovite lekara ako:

- Obe noge postaju jako otečene
- Razvijate rane na nozi
- Koža u blizini menja boju

U retkim slučajevima, površinska venska tromboza može napredovati do duboke venske tromboze, ozbiljno stanje u kom se ugrušak razvija u dubokim venama, obično na nogama, i može se upaliti ili putovati u pluća i biti opasno po život.

Proširene vene, bol, noge
Shutterstock Proširene vene na nogama

Kako da lečim proširene vene posle trudnoće?

Proširene vene se često poboljšavaju u roku od tri do četiri meseca nakon porođaja, mada ponekad to traje i duže. Međutim, kod višestrukih trudnoća moguće je da nikada i ne dođe do poboljšanja.

Nakon porođaja je dobra ideja da nastavite da nosite kompresione čarape, redovno vežbate, ne sedite i ne stojite duže vreme i podižete noge kad god je to moguće.

Ako vaše proširene vene traju i postanu suviše neprijatne za život, ili ako jednostavno niste zadovoljne kako izgledaju, zamolite svog lekara da vas uputi kod specijaliste kako biste razmotrili opcije lečenja.

(Yumama)