Lista stvari koje ćete čuti da treba da radite u trudnoći i da nikako ne smete je predugačka. A kako vaš stomak raste iz nedelje u nedelju, možda vam i položaj u kom spavate bude dodatna briga.

Evo nekih činjenica vezanih za položaje spavanja tokom trudnoće i bezbednosti po vašu bebu:

Spavanje na strani ili na leđima

Doktori tokom trudnoće preporučuju spavanje na boku, posebno kako vaš stomak raste.

Zašto je to važno? Kako fetus raste, veća je šansa za kompresiju protoka krvi u materici.
Medicinski stručnjaci sugerišu da spavanje na leđima nosi rizik, ali manje je bitno da li spavate na levom ili desnom boku.

Postoji verovanje i da spavanje na leđima može dovesti do zastoja srca kod bebe u stomaku, ali i dalje medicinski dokazi ne postoje, i potrebno je više istraživanja.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica i spavanje na leđima

Leva strana

Spavanje na levoj strani smatra se idealnim tokom trudnoće.

Pozicioniranje na levoj strani tela omogućava optimalni protok krvi iz donje šuplje vene. Ova velika vena ide paralelno sa vašom kičmom na desnoj strani i nosi krv do srca ali i do vaše bebe.

Spavanje na levoj strani takođe smanjuje pritisak sa vaše jetre i bubrega. To znači da će vam pomoći i kod problema sa oticanjem ruku, nogu i zglobova.

Desna strana

Ako je leva strana idealna, to onda znači da desnu stranu treba da izbegavamo? Nije nužno!

Stručnjaci kažu da je jednako sigurno da spavate i na levoj i na desnoj strani. Jedino što na desnoj strani postoji mali problem sa kompresijom donje šuplje vene, ali nije ništa što bi vas ugrozila. Ukoliko vam je spavanje na desnoj strani udobnije, opustite se i uživajte.

(Yumama)