Tokom trudnoće, telo prolazi kroz razne promene. Iako su mnoge očekivane, postoje neke promene koje je potrebno tretirati. Trudnice se često susreću sa urinom neprijatnog mirisa, što se obično primeti u prvom trimestru, ali se često može javiti i kasnije u trudnoći.

Šta dovodi do urina neprijatnog mirisa?

1. Pojačano čulo mirisa

Tokom trudnoće, hormoni će pojačati vaše čulo mirisa, pa će vam i miris urina prosto biti jači. Ne znači da je došlo do problema.

2. Dehidratacija

Ako ne pijete dovoljno vode, može doći do koncentracije urina jakog mirisa. Dehidratacija nije dobra ni za vas ni za bebu, pa je unos dovoljno tečnosti veoma važan.

3. Urinarna infekcija

Infekcije urinarnog trakta su česte u trudnoći, zato može doći do jakih i neprijatnih mirisa. Možete ih prepoznati ako osetite peckanje, bol, pa čak i temperaturu. U ovom slučaju treba da se obratite lekaru.

4. Vaginalna infekcija

Vaginalna infekcija može dovesti do mešanja urina sa vaginalnim sekretom. Nekada miris može biti neprijatan. U svakom slučaju, ne ignorišite, već se obratite lekaru. Vaginalne infekcije mogu biti opasne i mogu dovesti do prevremenog porođaja.

5. Curenje urina

Bešika u trudnoći postaje mnogo opuštenija, pa može nekada doći do curenja urina. Može se desiti ako kinete, recimo. Urin jakog mirisa se može javiti u ranoj trudnoći kao simptom.

6. Ishrana

Ako u ishrani koristite brokoli ili šparglu, može doći do pojačanog mirisa urina. Jedite manje porcije ako primetite promenu u mirisu.

7. Koristite suplemente

Lekar će vam sigurno tokom trudnoće preporučiti unos određenih suplemenata, a neki od njih mogu da dovedu do pojačanih mirisa urina.

Šta da radite ako imate urin pojačanog mirisa?

1. Pijte dovoljno tečnosti

Tokom trudnoće telo traži tečnosti, zato je važno da pijete dovoljno vode. To će dovesti i do češće potrebe za odlaskom u toalet, a tako ćete izbaciti bakterije i šanse i smanjiti neprijatne mirise.

2. Higijena je važna

Vrlo je važno da obratite pažnju na higijenu genitalija kako biste smanjili neprijatne mirise.

3. Lečenje terapijom

Sa doktorom razgovarajte o svom stanju. Ukoliko je potrebno, on će vam preporučiti antibakterijske lekove koji su sigurni u trudnoći.

4, Piškite češće

Generalno, ne treba da vam bešika dugo bude prepuna. Nemojte trpiti, već idite u toalet kada osetite potrebu.

5. Povećajte unos vitamina C

Dodavanjem vitamina C u ishranu možete sprečiti infekcije urinarnog trakta. Pomorandža, kivi, grejpfrut su voćke prepune vitaminom C.

izvor: yumama