Svaka infekcija koja uključuje mokraćnu cev (kratak mokraćni kanal koji prenosi urin iz bešike van tela), bešiku, bubrege ili mokraćovode (kanali koje prenose urin od bubrega do bešike), naziva se infekcijom urinarnog trakta. Ovo stanje prouzrokovano je bakterijom koja dolazi do urinarnog sistema. Kako se upala mokraćnih kanala manifestuje u trudnoći i kako da je sprečite i lečite, savetuje doktorka Malika van der Šif, specijalista ginekologije i akušerstva. 

Trudnice su mnogo podložnije infekcijama urinarnog trakta zbog hormonskih i fizičkih promena u urinarnom sistemu. Infekcije urinarnog trakta iskomplikuju 20 posto trudnoća i odgovorne su za 10 posto svih predporođajnih prijema u bolnicu. Postoji određeni broj razloga za njihov nastanak, uključujući rast materice i pritisak na bešiku. Ovo rezultuje nepotpunim pražnjenjem, tako da zaostali urin postaje izvor infekcije.

Zbog visokog nivoa progesterona tokom trudnoće, prema objašnjenju doktora Šulca, mišićni tonus mokraćovoda se smanjuje, usporava protok urina i daje bakteriji više vremena da se razvije. S obzirom na promene u balansu Ph vrednosti vašeg organizma, čest je porast glukoze u urinu, a to hrani bakteriju.

Opasnost od infekcija urinarnog trakta

Postoji veliki broj rizika za mamu i bebu, a to uključuje i pobačaj. Studije su pokazale vezu između urinarne infekcije i pobačaja, naročito ukoliko nije dijagnostikovana, lečena na vreme i na pravi način. Infekcija se širi od mokraćne cevi i genitalija do bešike i bubrega, i rezultuje infekcijom bubrega, ozbiljnom komplikacijom u trudnoći. Ovo povećava rizik od male bebine težine na porođaju, ili pak od prevremenog porođaja, što može biti opasno po bebin život. 

Simptomi i lečenje upale mokraćnih kanala

Prvi simptom infekcije je obično peckanje tokom mokrenja, koje možete osetiti i u predelu bešike ili donjeg dela leđa. Drugi česti simptomi uključuju mutnu, obojenu mokraću, često sa tragovima krvi, zatim poteškoće prilikom mokrenja, i prečestu potrebu za istim. Ipak, u trudnoći mogu da izostanu simptomi, te zbog toga ginekolog vrši rutinski pregled urina pri svakom redovnom pregledu.

Ove infekcije zahtevaju primenu antibiotika kako bi se mokraćni sistem očistio od bakterija. Ova terapija se prepisuje na tri do sedam dana, a simptomi će nestati već na pola puta. Naravno, doktor će prepisati ono što je sigurno za upotrebu tokom trudnoće, tako da nije potrebno brinuti o bebinom zdravlju. Ukoliko se infekcija proširi na bubrege, biće potrebni intravenozni antibiotici i verovatno hospitalizovanje trudnice.


Foto: Shutterstock

Homeopatski lekovi efektno leče peckanje tokom mokrenja i neprijatnost u predelu bešike i donjeg dela leđa. Predlaže se i upotreba kvalitetnog probiotika kako bi se podstakli prijateljski mikrobi u urogenitalnom traktu.

Ukoliko u bilo kom stadijumu vaše trudnoće osetite bilo koji pomenut simptom, uključujući mokraću promenjenog mirisa, bol u karlici, bol u donjem delu kičme, kontrakcije koje podsećaju na one pri kraju trudnoće, mučninu ili primetite krv u urinu ili povraćate, treblo bi da se obratite lekaru. Ukoliko nisu prisutni simptomi infekcije, trebalo bi da testirate urin (ili da se obratite drugom lekaru) ukoliko ga vaš doktor ne proverava rutinski svakoga puta.

Saveti kako da sprečite infekciju urinarnog trakta

- Ostanite hidrirani. Velika količina vode će razblažiti urin i izbaciti bakteriju koja bi se mogla nastaniti u organizmu.

- Pijte sok od brusnice. Ukoliko svakodnevno konzumirate sto posto čist sok od brusnice, možete sprečiti infekciju. Pored toga, sok je jako dobar zbog sadržaja vitamina A i C.

- Održavajte higijenu vaginalne regije. Brisanje od napred ka pozadi može sprečiti bakterije iz analne regije da se prošire na mokraćnu cev.

- Ispraznite mokraću ubrzo nakon odnosa. Na taj način ćete biti sigurni da ste izbacili potencijalne bakterije koje su ušle u mokraćni kanal. 

- Izbegavajte proizvode za intimnu negu. To obuhvata dezodoranse u spreju, antiseptike i pudere koji mogu iritirati vaginalni predeo, ali i mokraćnu cev, te izazvati infekciju.