Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SMEM DA PIJEM ENERGETSKA PIĆA U TRUDNOĆI: Ovako deluju na bebu i mamu, a jedan sastojak je posebno važan

Trudnice posebno treba da obrate pažnju šta jedu i piju, a evo kako energetska pića utiču na njih.

 energetska pica u trudnoci_1341284252 Izvor: Shutterstock

Ljudi širom sveta piju energetska pića kako bi povećali fokus, koncentraciju i kako bi se razbudili. Iako znamo da nisu zdrava, pitanje je da li ona uopšte smeju da se piju u drugom stanju?

možda vas zanima

Većina proizvođača zapravo i naglašava da energetska pića nisu namenjena trudnicama i ženama koje doje.

Kako energetska pića utiču na trudnoću?

Kada ste u drugom stanju, placenta raste u vašoj materici, a beba putem pupčane vrpce dobija hranu i kiseonik. Sve što vi unesete u svoj organizam, prenećete na taj način bebi.

Neka istraživanja vršena su na miševima, a pokazala su da energetska pića kod bebe mogu izazvati razne probleme, poput oksidativnog stresa, raznih povreda posteljice, ali i problema u ponašanju. Naučnici naglašavaju da energetska pića u trudnoći i tokom dojenja negativno utiču na bebu i vrlo često zahtevaju lečenje.

Ovi napici u sebi sadrže kofein i druge sastojke koji nisu sigurni za trudnice, poput taurina, karnitina i slično. Kofein je naročito sporan jer deluje na nervni sistem, ali i krvne sudove. Prema rečima stručnjaka, kofein podiže krvni pritisak i ubrzava rad srca. Deluje na nervni sistem i može da izazove nervozu, probleme sa spavanjem. Trudnice moraju da ograniče unos kofeina, pa se ne prepručuje više od 200 mg dnevno, što je otprlike jedna malo veća šolja kafe.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica