Jedu vam se kiseli krastavčići u trudnoći? Primetile ste neke vrlo čudne želje, naročito po pitanju hrane? Menjate raspoloženje u sekundi?

Sve ove čudne pojave u drugom stanju zapravo imaju potporu u nauci. Nauka ima objašnjenje zbog čega dolazi do tih neobičnih promena u trudnoći.

Zašto se menjaju potrebe za hranom?

Univerzitet u Konektiketu izvršio je istraživanje koje pokazuje kako se tokom trudnoće menjaju želje i potrebe za hranom. U prvom trimestru trudnice obično odbijaju gorke i jake ukuse, u drugom i trećem sve više žele slanu i kiselu hranu. Pretpostavlja se da je ta želja za slanim zapravo posledica potrebe za natrijumom, koji je potreban da se nadoknadi volumen krvi.

Zašto trudnica postaje pomalo smotana i nespretna?

Kako na početku trudnoće raste nivo hormona relaksina, koji opušta zglobove, mišiće, ligamente (kako bi se kasnije karlica pomerala), dolazi do ovakvih promena.

Pri kraju trudnoće, kada stomak raste, menja se i centar ravnoteže, pa se zato stvarno možete spotaknuti o svoje noge.

Promene raspoloženja

Za to su definitivno najviše odgovorni hormoni u trudnoći.

Nakon začeća dolazi do promene nivoa progesterona i estrogena, koji snažno utiču i na mozak. Estrogen je blisko povezan sa povećanjem dopamina i serotonina, koji su zaduženi za regulaciju emocija, ponašanja, raspoloženja.

Da li ste znali da do šeste nedelje visine ovih hormona budu tri puta veće nego u najjačem momentu u toku menstrualnog ciklusa?

Osim promene u hormonima, do loših osećanja u trudnoći može doći i zbog fizičkog stresa, bola, umora, ali i promena koje se dešavaju u metabolizmu.