U poslednje vreme nije retko da se bebe rode pre vremena. Neke porane samo par nedelja, a neke su ekstremniji slučajevi pa se nakon rođenja o njima vodi briga da li će uspeti da prežive. Jedan od takvih ekstremnih slučajeva je devojčica Nora koja danas ima tri i po godine, a rođena je u 23. nedelji, sa težinom od 750 grama.

Njena mama, Milena Berić iz udruženja 'Krokodil', je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 otkrila kroz šta prolazi tako rano rođena beba, ali i ono možda teže i što se nikada ne zaboravi, sa čime se susretnu roditelji. Milena je otkrila i kako je njen mali borac izgledao po rođenju, što mnogi ne mogu ni da zamisle.

"Nora je rođena u 23. nedelji, sa težinom od 750 grama, tako da je pola bolnice govorilo 'pobačaj', a pola '

Prevremeno rođena beba, Milena Berić
Shutterstock, Printskrin, Youtube/ K1 televizija Mama Milena Berić o izazovima nakon prevremenog porođaja

  '. Dete kada se tako rano rodi, ono je slepo. Vidite dete sa kožom koja je providna, polne organe ne možete da razaznate i dugi drugi niz nerazvijenosti koji vi ne možete da vidite golim okom. Kada kažemo da se dete rodi sa 600 grama, jasno mi je da svako zamišlja bebu samo smanjenu, ali to nije tako. Ono sa čime se roditelji susretnu i šta vide u tom trenutku je jako šokantno, i zato je psihološka podrška jako važna. Roditelj ne pregrmi nikad, to morate da razumete. ", rekla je Milena, i objasnila kako se Nora do danas razvijala:

"Nora sada ima tri i po godine, ona uz asistenta ide na adaptaciju u vrtić jer još ne može samostalno da hoda. Da li će kasnije moći, to još ne znamo. Tu ne postoji definitivno izlečenje, prematuritet nije neka bolest pa se onda desi izlačenje i sve je u redu. U nekim slučaju jeste, ali Nora je ekstremni slučaj i statistike kod takve dece su nešto drugačije."

Nakon rođenja, Nora je četiri i po meseca provela na Institutu za neonatologiju, a po izlasku su dobili detaljan izveštaj u otpusnoj listi kako bi mogli da nastave svoju borbu.

"Pri otpustu sa instituta za neonatologiju, mi smo dobili otpusnu listu na bukvalno pet strana sitno kucanog teksta o dijagnozi i lečenju, sa 11 specijalističkih pregleda na koje ona mora da ide. Izazovi su individualni ali postoje za svu decu koja se ovako jako rano rode sa malom gramažom i mislim da postoje neke zajedničke ključne tačke, a to su pre svega cerebralna paraliza. Nora tek progovara sada iako ima tri i po godine, hoda uz asistenciju, da li će hodati sama još ne znamo. Mnoge stvari su nepredvidive. Ona nije imala oštećenja velikog mozga tako da srećom, razume. Međutim, postoje drugi izazovi. Ona mora da ide na operaciju bubrega jer ima tri kamena jako velika, veličine bubrega... Razne vrste izazova, a ona je dete kao svako drugo i treba da se razvija kao sva druga deca. Ona mora da se socijalizuje i druži, ne može po ceo dan da bude na terapijama i pregledima, ali to nije samo izazov za dete, to je pre svega izazov za roditelje i za najbliže okruženje."

Beba, inkubator, prevremeno rođena beba
Shutterstock Beba u inkubatoru

Milena kaže i da je redovno išla na sve preglede, te da ni u jednom trenutku ništa nije slutilo na to da će beba tako rano da se rodi.

"Išla sam na ultrazvuk u petak i bilo je sve idealno, a porodila sam se u ponedeljak.Najčešći uzrok su infekcije, vi možete da idete na bris svaki dan ili svaki drugi dan ali da opet dođe do prevremenog porođaja. Ja nisam imala nikakav simptom, a pritom sam imala sepsu, a da nisam znala."

Na pitanje voditelja kako se takve bebe uzimaju u ruku jer su one toliko male da mogu da stanu u dlan, Milena je detaljno objasnila:

"Postoji sistem kako se te bebe stimulišu dodirom. Ne možete vi tako malu bebu da mazite. Bebu ispod kilogram držite za glavu i stopalca simulirajući matericu. Pričate joj i dodirom i celim okruženjem simulirate matericu. Doktor vas obučava kako možete da pipnete bebu, a bukvalno joj držite ruku na stopalima i glavi i pričate sa njom. Takve bebe prvih mesec dana ne jedu jer njima je hranjenje gubljenje energije, pa u prvih mesec dana i izgube na kilaži. Njima je primarno da prežive, a hranljive materije se nadomešćuju infuzijama i preko sonde. Tako da kilaža vam bude tek, u našem slučaju, posle mesec i po dana kada dete izađe iz intenzivne nege i pređe na poluintenzivnu negu. U jednom trenutku smo mogli Noru da uzmemo u ruku, spustili smo je kod nas, a četvoro ljudi je bilo oko nas i držalo te gajtane na koje je bila priključena."

Beba, inkubator, prevremeno rođena beba
Shutterstock Beba u inkubatoru

Međutim, pored svih muka koje roditelji prođu i tolike brige za svoju bebu, susretnu se i sa problemima sa zakonom. Prvi problem na koji je Milena naišla bio je trenutak kada je otišla kod lekara da otvori porodiljsko bolovanje.

"Kada sam otišla da otvorim porodiljsko rekli su mi da mogu da dobijem samo tri meseca. Zakon ne pretpostalja da dete može da preživi, to je tri meseca da otpatite pobačaj. Onda su mi u porodilištu rekli da ne dodeljujemo ime detetu jer ne znamo da li će preživeti. Rekli su mi da imam 2 meseca da dodelim ime detetu. Otišla sam posle 2 meseca i rekli su mi da su Norin fajl već poslali u socijalno jer je rok mesec dana, meni niko to nije rekao. Nora je otišla na usvajanje. Zakon nam je neusklađen sa rođenjem deteta ispod 28. nedelje, svaki roditelj sa prevremeno rođenim detetom se susretne sa ovim problemima", objasnila je Milena.

(Yumama)