Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI ZNACI MOGU DA UPOZORE NA PREVREMENI POROĐAJ: 5 simptoma zbog kojih bi trebalo da pozovete lekara

Autor Radmila Ilić

Pogledajte na koje znakove treba da obratite pažnju kada je u pitanju prevremeni porođaj.

 Trudnica, bolovi, telefon, kontrakcije Izvor: Shutterstock

Prevremenim porođajem se označava svaki porođaj do kojeg dođe pre 37. nedelje trudnoće. Većina prevremeno rođenih beba dođe na svet između 34. i 36. nedelje trudnoće, a većina je zdrava i treba im malo nege posle rođenja. Međutim, ako se beba rodi pre 32. nedelje, prognoza je nešto drugačija i potrebna je veća nega lekara i medicinskog osoblja.

Možda će vas zanimati

Znaci koji upozoravaju na prevremeni porođaj

Tokom trudnoće doživljavate čitav niz novih senzacija koji su apsolutno normalni, ali ukoliko primetite sledeće simptome, javite se lekaru jer mogu biti znaci prevremenog porođaja.

Kontrakcije se osećaju drugačije od uobičajenih lažnih

Posle otprilike 30 nedelja normalno je da mnoge trudnice povremeno osete kontrakcije materice. One ne ukazuju na porođaj i nazivaju se Braxton Hicks ili lažne kontrakcije. Obično su bezbolne i javljaju se kada ste umorni ili kada se naprežete, a prestaju kada se odmorite.

Prave kontrakcije prevremenog porođaja dolaze u redovnim intervalima i postaju sve češće ili bolnije. Važno je da obratite pažnju na koje vreme dolazi do kontrakcije iako sa sobom ne nose bol.

Krvarenje ili krvava sluz

Jedan od znakova prevremenog porođaja je i krvarenje ili ispuštanje krvave sluzi. Svako neobjašnjeno vaginalno krvarenje izaziva zabrinutost. Ukoliko se vaginalni iscedak promeni, trebalo bi da pozovete lekara što pre.

 Trudnica, kontrakcije, bol
Trudnica oseća kontrakcije
Izvor: Shutterstock

Vodenjak

Ako iznenada osetite nalet tečnosti što može ukazati na to da je vodenjak naprsao ili pukao, odmah pozovite lekara.

Pritisak u karlici

Ako postoji osećaj punoće u vašoj vagini, ako osećate kao da je bebina glava toliko nisko, to je simptom prevremenog porođaja.

Bolovi u leđima

Rane kontrakcije ili prevremeni porođaj mogu započeti bolovima u leđima. On se može javljati i nestajati, ali se uporno oseća.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica