Istraživanje je otkrilo da se gotovo četvrtina prevremenih porođaja mogla sprečiti da su žene obratile pažnju na rizične faktore koji mogu da se drže pod kontrolom.

Rizični faktori koji se mogu kontrolisati

- Razmak između trudnoća
- Zdrava težina na početku trudnoće
- Dobijanje preporučene težine tokom trudnoće

"To su sve rizični faktori koji mogu uzrokovati prevremeni porođaj", rekla je autorka istraživanja.

Prevremenim porođajem smatra se kada je beba rođena pre 37. nedelje trudnoće. Zbog prevremenog porođaja bebe imaju rizik od problema sa disanjem, srcem, gastrointestinalnim traktom i problemima u razvoju.

Istraživači su koristili arhivu od 400.000 porođaja između 2006. i 2011. godine kako bi proučili rizične faktore, a više od 90 odsto žena je imalo barem jedan od ova tri rizična faktora.

Samo šest odsto žena nije imalo nijedan, a između njihovih trudnoća postojao je vremenski razmak od bar godinu dana, imale su zdravu težinu na početku i dobile preporučen broj kilograma tokom trudnoće.

Najveći rizik od prevrenemog porođaja,čak 25 odsto, pojavio se kod žena koje su bile pothranjene kada su zatrudnele, čiji je razmak između trudnoća bio manji od godinu dana i koje su dobile premalo ili previše kilograma u trudnoći.

Trudnica se meri
Shutterstock Trudnica se meri

Glavna poruka istraživača je održavati zdrav životni stil

Žene koje su pothranjene trebalo bi da dobiju između 12 i 18 kilograma tokom trudnoće, dok bi žene sa normalnom težinom trebaleo bi da dobiju od 8 do 15 kilograma.Žene sa prekomernom težinom trebalo bi da dobiju od 6 do 10 kilograma. Indeks telesne mase (BMI) koji je između 18.5 i 24.9 smatra se zdravom težinom.

Iako na mnoge stvari ne možemo uticati, na ove rizične faktore ipak možemo. Za žene koje pokušavaju da zatrudne, doktor kaže da je glavna poruka istraživanja održavanje zdravog životnog stila.

(Yumama)