Kada izađete sa bebom iz bolnice dobijete otpusnu listu na kojoj je detaljno opisano zdravstveno stanje novorođenčeta i porodilje, i sve procedure koje su u porodilištu urađene, kao i savete kojih treba da se pridržavate u prvim danima. Međutim, mnoge majke se zbune kada pročitaju da je bebi dat vitamin K. Prva misao mnogih roditelja je da li je sa bebom sve u redu i zbog čega joj je dat taj vitamin. Da se ne biste zbunjivali, objasnićemo vam da je to normalna procedura kod svakog novorođenčeta koja ne treba da vas brine, a evo zašto je to tako.

Vitamin K proizvode bakterije u crevima i neophodan je za zgrušavanje i zaustavljanje ozbiljnih krvarenja. Svako novorođenče, bilo da se rodilo u punom terminu ili pre njega, ima jetru koja ne proizvodi dovoljno vitamina K. Njihove rezerve ovog vitamina su niske, pa im je zbog toga potrebna injekcija vitamina K ubrzo nakon rođenja.

Vitamin K će vremenom da se razvija kod novorođenčeta, ali odmah nakon rođenja je nizak nivo jer se on ne prenosi dobro kroz placentu ni kroz majčino mleko. Do uzrasta od 6 meseci, beba će izgraditi svoje zalihe vitamina K, ali primetićete i da vas u otpusnoj listi savetuju da nastavite i suplemente vitamina K. Nemojte da mislite da nisu potrebni ako je dete dobilo injekciju po rođenju, i suplementi su od izuzetnog značaja.

Koji su rizici ako dete ne dobije vitamin K po rođenju?

Bebe koje imaju nizak nivo vitamina K, izložene su riziku od krvarenja zbog nedostatka ovog vitamina.

"Ovo može da dovede do nepredvidivog fatalnog krvarenja koje se može dogoditi bez upozorenja ili specifičnih simptoma tokom prvih nekoliko meseci života, najčešće u bebinom mozgu ili crevima", kažu pedijatri.

Kada se daje injekcija vitamina K?

Zbog zastrašujućih posledica niskog nivoa vitamina K kod novorođenčeta, injekcija se daje intramuskularno ubrzo nakon rođenja. Vreme se može razlikovati u zavisnosti od bolnice, ali se generalno daje u prvih nekoliko sati života.

Mama, beba, porodilja, novorođenče
Shutterstock Porodilja i njeno novorođenče

Da li injekcija vitamina K može da ima neželjene efekte?

Injekcija vitamina K je vrlo bezbedna za novorođenče. Neželjeni efekti su isti kao i kod bilo koje druge injekcije, i uključuju bol, modrice ili otok na mestu aplikovanja. Alergijske reakcije su vrlo retke, do sada je prijavljen samo jedan slučaj, a ovaj vitamin se bebama daje od 1961. godine.

(Yumama)