Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje piće za buduću mamu: Zbog čega je voda važna u trudnoći?

Neophodno je da organizam uvek bude dobro hidriran, a pogotovo kada se "menja" - a jedan od takvih perioda svakako je trudnoća i tada mu je potrebno mu je više vode, a zbog čega je ona važna priča Prim. dr med. Jasminka Komnenović.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potrebe buduće mame za vodom su veće zbog povećanja količine vanćelijske tečnosti, a voda je značajna i za rast bebe, pošto doprinosi njenoj dobroj hidraciji i snabdevanju nutrijentima. Takođe, pomaže organizmu trudnice da produkuje dovoljnu količinu amnionske tečnosti. Ako trudnica pije dovoljno vode, ta tečnost se obnavlja svakih sat vremena, što je važno za zaštitu bebe u materici. 

Povezane vesti

Uloga vode

U ljudskom organizmu, voda je sredina u kojoj se odigravaju svi životni procesi. Često se naziva i univerzalnim rastvaračem jer je ključna za rastvaranje minerala, vitamina, aminokiselina, glukoze i mnogih drugih nutrijenata. Voda takođe igra ključnu ulogu u varenju, apsorpciji, transportu i iskorišćavanju hranljivih materija. Ona putuje telom dovodeći hranljive materije do svake ćelije i odnoseći otpadne. Osim toga, voda deluje kao rashladni sistem tela, odnoseći toplotu do površine kože, gde isparava u vidu znoja. Ako organizam nema dovoljno tečnosti, dolazi do stanja koje se naziva dehidracija, a njom je pogođen svaki organ.  

Koliko vode treba da pijete?

Preporučena dnevna količina vode je šest do osam čaša dnevno, plus po jedna čaša za svaki sat aktivnosti. Sokovi takođe ulaze u tu količinu, ali oni nose i ekstra kalorije zbog sadržaja šećera. Ako ne volite ukus obične vode, možete u nju dodati malo limunovog soka ili nekog drugog voćnog soka. Trudnice imaju smanjen prag osetljivosti na vrućinu, naročito ako je povećana vlažnost, pa tada treba povećati unos vode,  ali i đusa - zbog nadoknade elektrolita koji se gube znojenjem. Previše vode takođe može da bude problem, jer dovodi do tzv. intoksikacije vodom. Ta «prehidriranost» može da razblaži elektrolite i da dovede do umora i težine u nogama, a u težim slučajevima do konfuzije.

Zbog čega je voda posebno važna za trudnice?

Voda prevenira nastanak urinarnih infekcija, koje su česte tokom trudnoće, jer beba u materici naleže na bešiku, pa u njoj može da se zadrži mala količina urina. Da bi se bešika oslobodila bakterija, mora da se češće prazni, a to je jedino moguće ako trudnica uzima dosta tečnosti. U tom slučaju, urin će biti svetao, «razblažen», tako da će se smanjiti rizik od infekcije. Značajno je i što voda sprečava konstipaciju (zatvor), a time se prevenira pojava hemoroida. Jedan od najvažnijih razloga konzumiranja vode je hidracija tela (dehidracija u trudnoći je veoma ozbiljna). Hormoni tokom trudnoće «zadržavaju» vodu, što se sprečava ukoliko se pije dovoljna količina tečnosti. Pred porođaj, telo proizvodi hormon pitocin, veoma sličan hormonu koji se produkuje kada je organizam dehidriran. 

Ako dođe do dehidracije u trudnoći, telo to može pogrešno da registruje kao prisustvo pitocina, što može da dovede do kontrakcija materice. U slučaju da buduća mama pije dovoljno vode, preveniraće dehidraciju. Ovo je naročito važno u trećem trimestru, kada dehidracija može da dovede do prevremenog porođaja (zbog pojačanih kontrakcija). S obzirom da se volumen krvi u osmom mesecu trudnoće skoro udvostručava, neophodno je piti više vode, da bi se to kompenzovalo.

Povezane vesti

Koju vodu treba da pijete?

Voda iz vodovoda je uglavnom bezbedna, a za razliku od većine flaširanih voda - sadrži fluor, koji je neophodan za zdravlje zuba. Inače, pijaća voda sadrži i hlor, koji se koristi kao dezinficijens, a svi drugi minerali su oduzeti prilikom prečišćavanja (hlor može da se izbegne filtracijom ili prokuvavanjem). Međutim, voda iz vodovoda može da sadrži olovo (iz cevi i slavina), pa treba pustiti da teče jedan minut pre upotrebe. Što je duže stajala u cevi, sadržaj olova je veći. Isti slučaj je i ukoliko je voda toplija, jer se u njoj olovo lakše rastvara. Zbog toga uvek treba koristiti vodu iz hladne slavine.

Koju vodu trudnice treba da piju prilikom putovanja?

Tokom putovanja je najbolje koristiti flaširanu vodu. Izbegavajte vodu iz vodovoda, jer u nekom području može da sadrži bakterije ili parazite (izazivače tzv. putničke dijareje).

Po čemu se flaširana voda razlikuje od obične?

Flaširana voda može da bude prirodna mineralna, izvorska, ili prečišćena i omekšana procesom jonske razmene, u kojoj se oduzima kalcijum i magnezijum, a dodaje natrijum. Inače, flaširana voda ima bolji ukus i miris zbog mešavine minerala i metode procesiranja.

Mnoge flaširane vode imaju visoku koncentraciju kalcijuma i magnezijuma. Kalcijum je neophodan za zdrave kosti, prenos nervnih impulsa i kontrolu mišićnih kontrakcija, kao i sekreciju hormona i digestivnih enzima. Magnezijum je esencijalni element u telu jer ima nezamenljivu ulogu u brojnim biološkim reakcijama.

Povezane vesti

Da li se preporučuje prirodna mineralna voda?

Prirodna mineralna voda ne podleže tako strogim standardima o sadržaju pojedinih sastojaka koji se ugrađuju u vodu prilikom prolaska kroz zemlju, pa njihov sastav ostaje nepromenjen. Ona može da ima veću količinu natrijuma, fluora, sumpora... Mineralne vode koje sadrže velike količine natrijuma mogu da budu opasne za bubrege i kardiovaskularni sistem, tako da ih treba izbegavati ako ne podležu standardima za pijaću i drugu flaširanu vodu. Pojedinim trudnicama prija gazirana voda jer im smanjuje mučninu. Inače, budućim mamama je potrebno 30 odsto više kalcijuma i preko 40 odsto više magnezijuma nego drugim ženama. Da bi zadovoljile te povećane potrebe, osim hrane koja sadrži ove minerale, trudnice mogu da koriste i mineralne vode koje imaju najoptimalniji odnos kalcijuma i magnezijuma. Najbolje su oligomineralne - koje imaju umerenu količinu minerala, a kalcujum i magnezijum u odnosu: 20-50 miligrama po litru i 50-150 miligrama po litru, potom malo natrijuma (manje od deset miligrama po litru), i da nemaju nitrata.

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica