Školski pedagog Nevena Toskić osvrnula se na temu vaspitanja devojčica u Srbiji. Ova tema je od velikog značaja za današnje roditeljstvo, a kako nam je Nevena rekla, tekst koji je napisala za portal Yumama je njen lični stav koji je protkan iskustvom u svakodnevnom radu sa decom.

Ovo je definitivno tekst koji svaki roditelj devojčica treba da pročita, bez obzira na njen uzrast.

Kada si devojčica danas u Srbiji moguće je da si slična kao i većina onih van Srbije, slična si i sa onima koje su bile devojčice pre tebe. Imaš strahove, misliš da sve znaš, često si besna, nezadovoljna svojim izgledom. Mrziš zato što te u raspravama obično vređaju zbog fizičkog izgleda ali i ti to činiš kada si besna.

Kada si devojčica/tinejdžerka u Srbiji, dobijaš pomešane poruke.

Škola i roditelji te tretiraju kao dete.

Ipak, dozvoljeno ti je da imaš sve društvene mreže, da izlivaš nokte (koje roditelji plate), da imaš telefon i neograničeni internet (koji roditelji plate).

Dete, telefon
Shutterstock Devojčica sa telefonom

Možeš da čitaš i gledaš kako žive starlete i rijaliti zvezde.U školu bi u kratkoj majici i ne razumeš zašto to nije u redu. Devojčice tvojih godina plasiraju ti na društvenim mrežama koje proizvode da koristiš, a koje ne, kako da se oblačiš i koje patike da kupuješ.

Kada si roditelj u Srbiji, govoriš: "Ja to ne bih dozvolio/la, ali svi drugi to rade, neću da mi dete bude izopšteno iz društva".

Kada si ćerka u Srbiji, a imaš brata ili mnogobrojnu porodicu, velika je verovatnoća da ti sređuješ sobu ili postavljaš ručak. Brat je muško, on to ne radi. Kažu ti, nemoj to zanimanje, nije za devojčice.

Kada si devojčica u Srbij, niko ti ne kaže da svaka treća žena doživi neki vid zlostavljanja od njoj bliske osobe ili partnera. Ali ti kažu, ako se provokativno oblačiš, navlačiš zlo na sebe.

Devojčica, nokti, lak
Shutterstock Devojčica maže nokte

Ako ti škola ponudi edukaciju o zaštiti reproduktivnog zdravlja, to tebi nije potrebno, ali statistika kaže da je legitimna "kontracepcija" kod nas abortus.

Zato je bitno da se devojčice obrazuju, čitaju, postavljaju sebi ciljeve, biraju društvo sa kojim se druže i partnere sa kojima ulaze u veze.Vaspitavajmo ih da imaju samopoštovanje, da u kriznim situacijama imaju i znaju kome da se obrate.Podstičimo ih da što duže budu deca, jer će u treptaju oka postati žena.

Nevena Toskić, školski pedagog (Instagram: nevenapedagog)