Svaki roditelj može da govori iz sopstevnog primera, i česta je rasprava o tome koga je teže vaspitati devojčicu ili dečaka.
Činjenica je da je svako dete za sebe i da na njegov karakter i kakva će osoba postatio utiče niz različitih faktora uključujući i roditelje. Međutim, dečiji psiholozi su razvili svoju teoriju na ovo temu:

"Postoji razlika u načinu na koji postupamo prema dečacima ili devojčicama od samog početka", rekao je profesor pishologije Dejvid Sten i dodao: "ali istina je da je mozak drugačiji kod devojčica i dečaka i rast se odvija različitom brzinom što bitno utiče na ponašanje." Prema rečima psihologa u ovim kategorijama se najbolje vidi koga je teže vaspitati:

Disciplina: Dečaci

Zašto dečaci manje slušaju? Ispostavilo se da njihov sluh od rođenja, nije tako dobar kao kod devojčica, a ta se razlika samo povećava kako deca odrastaju. Takođe, dečaci su manje verbalni i impulsivni, što je posebno vidljivo kod dečaka vrtićkog i predškolskog uzrasta. "Dečaci su više taktilna bića, što znači da ćete verovatnije morati da ih podignete ili naterate da sede kada vas ne slušaju, dok će devojčice više reagovati na vaša verbalna upozorenja", objašnjavaju psiholozi.

Fizička sigurnost: Dečaci

Stručnjaci tvrde da su dečaci bučniji i agresivniji, što znači da rizikovanje kod njih podstiče zadovoljstvo. Mnogi roditelji smatraju da dečake treba "držati na oku" i da za njih treba češće da imate pripremljen flaster. Ipak, ne bi bilo loše i devojčice podsticati na više rizika i dopustiti im jednake igre kao dečacima: Dopuštanje deci da istražuju i pritom zarade pokoju ogrebotinu ili posekotinu, gradi karakter, samopouzdanje i otpornost", savetuju dečiji psiholozi.

Porodica, roditelji, deca
Shutterstock Roditelji se igraju sa decom

Komunikacija: Prvo dečaci, a zatim devojčice

Od rođenja, devojčice su više zainteresovane za boje i teksture, dok dečake više zanimaju pokreti. "Te razlike se najviše vide u crtežima dece, devojčice više koriste svetlije boje, dok dečaci više biraju plavu, crnu i zelenu boju", navode psiholozi. Zbog toga što devojčice više proučavaju pokrete lica, bolje su u neverbalnoj komunikaciji i bolje razumeju ton glasa. Dečaci s druge strane ne samo što kasnije progovore od devojčica, oni imaju siromašniji vokabular, takođe imaju problema sa povezivanjem osećanja i reči.

Važna napomena: Zbog toga što dečaci kraće zadržavaju kontakt sa očima, mnogi roditelji brinu o autizmu budući da je to jedan od znakova: "Ne mojte da brinete, to je sasvim normalna pojava kod dečaka zbog načina na koji mozak funkcioniše", ističu psiholozi uz objašnjenje da kada devojčice navrše osam godina, stvari se bitno menjaju. Počinje da se stvara više drame oko toga ko je ljut na koga, ko je šta rekao i zašto. Uspostavite otvorenu komunikaciju sa ćerkama, kako bi naučila da može doći do vas u svakom trenutku po savet.

Samopoštovanje:Devojčice

Možda vas ovo iznenadi, ali one su često više nesigurne u sebe: "Stavljanje tuđih potreba na prvo mesto, ignorisanje vlastitih osećanja i izbegavanje zauzimanje za sebe, su često karakteristike koje uglavnom pogađaju devojčice", navodi porodična terapeutkinja Džen Berman.

Škola: Dečaci

Dečaci i obrazovanje nisi idealni partneri. U svojim ranim godinama, većina dečaka zaostaje za devojčicama u razvoju pažnje, samokontrole, jeziku i motoričkim sposobnostima. Jedino podrućje u kojima su devojčice slabije, što se tiče školskih problema, je prostorna orjentacija i geometrija.

Zaključak:

Sve u svemu, čini se da su dečaci u ranijem uzrastu zahtevniji, dok su devojčice svakako, komplikovanije u svom predpubertetskim i pubertetskim godinama.

(Yumama)