Pubertet često počinje ranije nego što roditelji misle, posebno kod devojčica. Iako vas sigurno prvo iznenadi činjenica da je vaše dete tako brzo poraslo, fizičke promene će vas najviše osvestiti da vaša princeza ulazi u pubertet. Kada saznate koje su to promene, biće vam lakše da pomognete vašoj devojčici da se nosi sa njima.

Ovi su glavne fizičke promene koje devojčice mogu da očekuju kada ulaze u pubertet:

Veće grudi

Devojčice obično ulaze u pubertet između 8. i 13. godine. Najraniji znak puberteta kod većine devojčica je iznenadni rast gurdi. Nemojte da vas uplaši ako grudi nisu izjednačene u rastu, dešava se na početku da jedna bude veća od druge, ali se to brzo izjednači. Takođe je uobičajeno da su bradavice tokom rasta osetljive na dodir. Neujednačen rast i bol u grudima su potpuno normalni i obično vrlo brzo nestaju.

Maljavost

Gruba dlaka će prvo početi da raste u predelu genitalija, ispod ruku i na nogama. Kod nekih devojčica (oko 15%), stidne dlake mogu biti prvi znak puberteta – koji se pojavljuju pre nego što počne rast grudi.

Vaginalni sekret

Neke devojčice iznenada dobijaju malu do umerenu količinu bistrog ili belog vaginalnog sekreta koji počinje oko 6-12 meseci pre prve menstruacije. Ovo je normalan odgovor na rastuće količine hormona estrogena u telu.

pubertet-devojčica-grudi.jpg
Shutterstock Rast grudi kod devojčica

Prva menstruacija

Iako se vremenski rokovi mogu razlikovati, većina devojčica dobija prvu menstruaciju u roku od 2-3. godine nakon rasta grudi. Prosečna starost devojčica da dobiju prvu menstruaciju je oko 12. godina, mada se i ta granica pomera na raniji uzrast. Važno je naglasiti da su menstruacije normalan deo odrastanja. 

Dok će neke devojčice imati jarko crvenu krv tokom prve menstruacije, druge mogu imati samo mrlje sa crveno-smeđim sekretom - i jedno i drugo je normalno! Dok će neke imati  menstruaciju jednom mesečno, menstruacije mogu biti neredovne u prvih nekoliko godina jer se telo prilagođava brzim fiziološkim promenama. Takođe, normalni ciklusi menstruacije mogu biti kratki od 21. dan ili čak 35... tako da čak i osobe sa redovnim ciklusima možda neće imati menstruaciju svaki mesec!

Grčevi u stomaku ili bol sa menstruacijom su takođe česti. Uglavno se to jako jednostavno suzbije lekovima protiv bolova koji su namenjeni za njihov uzrast. Međutim ukoliko su bolovi toliko jaki da devojčica ne može da funkcioniše, onda treba otići kod lekara.

devojčica-pubertet.jpg
Shutterstock Devojčica u pubertetu

Rast

Većina devojčica ima nagli rast u mlađoj dobi od dečaka. Najbrža stopa rasta obično se javlja kod devojčica između početka razvoja grudni i oko šest meseci pre nego što dobiju menstruaciju. Kada devojčica dobije prvu menstruaciju, njen rast je već počeo da usporava. Većina devojaka poraste još 1-2 centimetara nakon što dobiju menstruaciju, ali rast iznad toga je ređi.

Oblik kukova

Vaša devojčica će polako da dobija građu odrasle devojke. To će se najviše videti u predelu kukova, njeni bokovi će postati širi, a struk će se smanjiti.

Druge uobičajene promene

Mnogi mladi ljudi razvijaju akne tokom puberteta. Ovo može biti povezano sa promenama nivoa hormona tokom ovog perioda. Znojenje ispod pazuha i pojačan miris tela su takođe normalne promene i zašto većina devojaka počinje da koristi dezodoranse na početku puberteta. Sa više ulja i znoja koje proizvodi koža, devojčice ovog uzrasta mogu češće da žele da se tuširaju ili peru kosu.

(Yumama)