Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRAGA DEVOJČICE, BUDI NEUSTRAŠIVA! U svetu postojiš samo jedna TI, i vrediš više od brojki na vagi i ocena u knjižici

Autor Radmila Ilić

Pismo jedne mame još nerođenoj ćerki je nešto što nećete moći da prestanete da čitate, a velika je šansa da će vam i suza kliznuti niz obraz.

 Mama, ćerka, devojčica Izvor: Shutterstock

Trudnice maštaju o svojim bebama i o tome kako će da ih odgajaju, a jedna mama je svojoj još nerođenoj devojčici odlučila da napiše pismo. Puno je emocije i spremite maramice dok ga budete čitali, posebno ako ste i vi trudni i čekate malu princezu.

Mi vam njeno pismo prenosimo u celosti:

"Draga devojčice,

Jednom kada dođeš na svet, čeka te prava pustolovina otkrivanja okoline i same sebe. Uputićeš se na put traženja svog mesta pod suncem. Neću te lagati - taj put će biti pun uspona i padova, smeha i suza, izdaje, razočaranja i gubitaka, ali i predivnih stvari koje kao mala nisi mogla ni zamisliti.

Kako budeš rasla, sve ćeš se više pitati ko si i zašto je svet takav kakav je. Postavljaćeš pitanja o tome zašto je trava zelena, zašto je nebo plavo, kako spavaju žirafe, kako ribe mogu da imaju otvorene oči u vodi i mnoga druga kojima ćeš zabavljati svoju okolinu.

Međutim, primetićeš i da se ne ponašaju svi uvek jednako prema devojčicama i dečacima. Možda će ti kupovati samo lutke i plastične kuhinje. Možda će te odevati u ružičaste boje, stavljati ti šnalice i mašne, govoriti da uvek moraš biti pristojna. Možda će ti govoriti da je vrlo važno kako se ponašaš u javnosti. Možda će ti reći da se ne smeš igrati u blatu, dirati autiće, penjati se na drveće niti ganjati bube i žabe. Nemoj ih slušati.

Možda ćeš odrastati u porodici punoj ljubavi u kojoj će svaki dan biti obasipan smehom. Roditelji će ti pokazivati koliko si bila željena i učiniće sve da budeš srećna. Međutim, možda ćeš morati da svedočiš svađama i građenju života ispočetka negde daleko. Ko zna, možda ćeš imati dve mame ili dva oca. I to je sasvim u redu. Voleće te više nego što možeš da zamisliš.

Učićeš o prijateljstvima i ljubavi. Upoznaćeš svoju prvu najbolju prijateljicu (ili prijatelja) sa kojom ćeš razmenjivati sličice, pisati domaće zadatke i praviti velike planove za budućnost. I znaj da si tada prava srećnica.

Međutim, možda ćeš ponekad biti usamljena, sedeti sama u razredu dok se drugi zabavljaju tokom školskog odmora. Pitaćeš se šta nije u redu sa tobom. Možda ćeš plakati u svojo sobi i držati sve u sebi. Možda će te zadirkivati zbog aparatića za zube, dioptrijskih naočara ili odeće. Možda ćeš trpeti nasilje. Nemoj! Znaš zašto?

 Devojčica, mama, ćerka, osmeh, venčić za kosu
Mama i ćerka nasmejane
Izvor: Shutterstock

Zato što si predivna. Jedinstvena si. Snažnija si nego što misliš. Vrediš. Zaslužuješ ljubav. Voljena si. Nikada nisi 'previše za poneti'. Uvek si dovoljna. Vrediš više nego što to možeš da zamisliš.

Vrediš mnogo više od brojki na vagi, od odeće koju nosiš, od ocene u knjižici, od lažnih prijateljstava, od one poruke koju ti je simpatija jednom poslala i rekla da ne želi ništa sa tobom. Nikada, baš nikada nemoj da dopustiš da te uvere u suprotno.

Što budeš starija, to ćeš više upoznavati ljudske odnose i učiti o prvim ljubavima. Možda ćeš se susresti sa muškarcima koji neće znati da te cene i možda će te iskoristiti. I znaš šta? To samo govori o njima, ne o tebi. Makni se od njih jer te ne zaslužuju.

Ali jednom će naići i onaj pravi koji će sa tobom da deli kućne poslove, držaće te za ruku u javnosti, ponosno će pričati o tebi svojim roditeljima i prijateljima. Doći će neko ko ti neće samo govoriti da je tek sa tobom spoznao šta je to ljubav nego će ti to pokazivati svakim danom, svakim svojim gestom, a ne samo rečima.

Doći će neko ko će poželeti da se odrekne svega samo da bude sa tobom, ko će svoje dane godišnjeg odmora provoditi baš sa tobom, ko će tidržati kosu kada ti bude pozlilo i ko će te prihvatiti i u onim danima kada se budeš osećala loše. Doći će neko ko će te zagrliti kada ti bude najgore, onaj neko čiji će samo jedan pogled odagnati sve loše što ti se dogodilo u tom danu.

Ali i bez njega si potpuna. Nemoj da se prepuštaš pritiscima okoline koji će ti govoriti da ti je vreme za udaju i dete.

 Mama, dete, ćerka, razgovor
Mama razgovara sa ćerkom
Izvor: Shutterstock

Znaš li koliko si kreativna? Znaš li šta sve možeš da ostvariš ako u to uložiš dovoljno truda? Za to ti čak i ne trebaju sve petice iz đačke knjižice ili indeksa. Treba ti smao upornost, hrabrost, predan rad i volja.

Možeš postati lekar koji će otkriti nove načine lečenja. Možeš postati pravnica koja će spašavati nevine ljude, učiteljica koja će oblikovati mlade umove, pilotkinja koja će se vinuti u visine, sportiskinja koja će osvajati medalje na Olimpijskim igrama, građevinarka, vozačica ili književnica.

Možeš studirati na najboljim fakultetima i dobiti stipendije za njih, ma koliko je god maleno selo ili grad u kom si rođena. Možeš otići na doktorat u bilo koji kutak sveta. Možeš osvojiti Nobelovu nagradu.

Možeš putovati svetom, i to sama. Možeš sama kupiti svoj dom i opremiti ga sitnicama koje voliš. Sama možeš promeniti gumu na automobilu, obojiti zidove i sklopiti uređaje. Za sve to ne treba ti 'muška ruka'. Budeš li imala tu sreću da prava ljubav i prava prijateljstva uđu u tvoj život, oberučke ih prigrli. I ne puštaj. Dopusti im da sa tobom koračaju kroz život.

Ali nikada nikom nemoj da dopustiš da te uveri u to da si sama manje vredna. Nisi. Baš si onakva kakva treba da budeš.

U svetu postoji samo jedna TI. Niko drugi nije poput tebe. Iskoristi sve svoje talente i budi sve što si ikada sanjala. Nema toga što ne možeš da postigneš. Na ovom svetu si sa nekim razlogom. Otkrij ga i budi svoja. Draga moja devojčice, budi neustrašiva!

(Yumama/Zadovoljna.hr)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica