Deca sa poremećajem prejedanja mogu imati normalnu ili prekomernu težinu. Za razliku od drugog poremećaja u ishrani, bulimije, deca sa poremećajem prejedanja ne pokušavaju da se otarase hrane izazivanjem povraćanja ili uzimanjem laksativa.

Koji su simptomi poremećaja prejedanja?

Znaci poremećaja prejedanja uključuju:

  • Često konzumiranje veoma velikih količina hrane
  • Jedu kada nisu gladni
  • Jedu veoma brzo
  • Jedu toliko da im je muka
  • Jedu u tajnosti kada misle da niko neće primetiti
  • Osećaj depresije, anksioznosti ili stida zbog prejedanja
  • Više puta gube težinu, a zatim je dobijaju nazad

Deca sa poremećajem prejedanja mogu imati prekomernu težinu, ali mogu imati i normalnu težinu.

Kako se dijagnostikuje poremećaj prejedanja?

Da bi mu se dijagnostikovao poremećaj prejedanja, dete mora da pojede mnogo hrane veoma brzo i da ne može da kontroliše svoje prejedanje. Ovo se mora dešavati najmanje dva puta nedeljno tokom najmanje šest meseci, da bi se postavila dijagnoza. Dete takođe mora da pokaže najmanje tri od gore navedenih simptoma.

Deca koja povraćaju ili uzimaju laksative nakon prejedanja dobijaju dijagnozu bulimije umesto poremećaja prejedanja.

Kako se leči poremećaj prejedanja?

Glavni cilj lečenja poremećaja prejedanja je izgradnja zdravih navika u ishrani i prestanak prejedanja. Lečenje može uključivati psihoterapiju, lekove i programe samopomoći.

Kognitivno bihejvioralna terapija (CBT) je jedna od najčešćih terapija za poremećaj prejedanja. CBT uči decu zdravijim načinima da se nose sa uznemirujavajućim emocijama tako da mogu da zamene prejedanje pozitivnijim navikama zbog kojih se osećaju bolje. Oblik CBT-a koji se naziva interpersonalna terapija može pomoći detetu da razume teške odnose koji ga teraju da se okrene prejedanju.

Ako terapija sama po sebi ne funkcioniše, deci sa poremećajem prejedanja mogu takođe biti propisani antidepresivi ili antikonvulzivi. Ponekad, lečenje poremećaja prejedanja uključuje programe promene ponašanja koji pomažu u gubitku prekomerne težine. Međutim, ne moraju sva deca sa poremećajem prejedanja da izgube težinu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Devojčica od 4 godine ima svoju dnevnu negu lica TikTok/brookejeffymd