Ako je vaše dete gojazno ili ima višak kilograma, najbolje što možete da uradite za njegovo zdravlje je da mu pomognete da skine kilograme i dođe do zdrave telesne težine.

Ukoliko mislite da bi vaše dete trebalo da smrša, najbolje je da se pre toga posavetujete sa pedijatrom, a mi vam donosimo i neke savete stručnjaka koji mogu da pomognu. Evo kako da pomognete detetu da smrša u zavisnosti od toga kog je uzrasta.

Od jedne do šest godina

U većini slučajeva, deca ovog uzrasta ne treba da smršaju, već samo da zadrže istu kilažu ili da sporije dobijaju kilograme, kako bi rastom zapravo došli do zdrave telesne težine. Ali, ako dete ima veći višak kilograma, lekar će vam možda preporučiti da smrša.

Kod ovako male dece, roditelji su još uvek zaduženi za njihovu rutinu. Pobrinite se da vaše dete bude fizički aktivno, bilo da to podrazumeva trčanje i skakanje u parku, dnevnoj sobi, vožnju bicikla... Bilo bi dobro da mališani imaju oko sat vremena fizičke aktivnosti dnevno, ali to ne mora da bude odjednom, već po nekoliko kraćih perioda aktivnosti.

Potrudite se da dete jede što manje brze i prerađene hrane – a najbolji način da to postignete je da cela porodica smanji unos ovih namirnica. Brza i prerađena hrana sadrži dosta masti i kalorija, pa je bolje da detetu ponudite više voća i povrća, kao i da mu dajete integralni hleb i testenine umesto pšeničnih.

Takođe, vodite računa o tome koliko zaslađenih napitaka dete pije i gledajte da ih što više zamenite vodom.

Ohrabrujte zdrave navike u ishrani, odnosno gledajte da dete ima tri obroka i dve užine, kako ne bi bilo previše gladno, pošto su veće šanse da se tada prejede.

Napravite male promene. Ako potpuno promenite ishranu cele porodice, to može da bude zbunjujuće za dete. Počnite od malih promena i objasnite mu da će mu neke namirnice dati više energije za igru, piše webmd.com.

Od sedam do deset godina

Deca u ovom uzrastu imaju već neko svoje mišljenje, ali im je i dalje potrebna pomoć roditelja. Upravo sada je i najbolji period da mališana naučite da donosi zdravije životne izbore, a evo šta u tome može da pomogne.

Napunite kuhinju zdravim, hranljivim namirnicama. Deca u uzrastu od sedam do deset godina već sama mogu da uzmu užinu, zato je preporuka da brzu i nezdravu hranu ne držite u kući.

"Detetu je lakše da donese pravu odluku kada bira između jabuke i banane, nego kada bira između jabuke i keksa", kaže dr Džordž Dato.

Postavite pravila u vezi sa gledanjem TV-a i igranjem igrica.Vreme koje provode sedeći ispred ekrana je vreme kada nisu aktivni. Ukoliko to postane navika i svakodnevno provode po više sati sedeći, posledica može da bude višak kilograma. Zato je važno da dete ima granicu, da zna koliko dugo može da bude pred ekranom, a nakon toga ga podstaknite da izađe napolje i da se igra. I u ovom uzrastu je deci potrebno oko sat vremena dnevno fizičkih aktivnosti, a tu spadaju i vožnja bicikla, košarke, plivanje, igra žmurke i slično.

"Uvedite" ga u kuhinju. Pedijatar dr Moli Grivs Grou ističe da je ovaj uzrast idealan da naučite dete da se zdravo hrani, a u tome će pomoći da zajedno planirate obroke, kupujete namirnice i pripremate ih. Dete će radije jesti jela u čijoj je pripremi učestvovalo.

Neka cela porodica učestvuje. Ne želite da se vaše dete oseća odbačeno zbog kilaže. Razgovarajte sa celom porodicom o tome koliko je važno da donosite zdravije izbore i imajte na umu da deca gledaju i kopiraju ponašanje roditelja.

Od 11 do 17 godina

Deca predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta su dovoljno stara da već sama donose neke odluke o svom zdravlju, ali je i dalje važno da ih vi u svemu tome vodite. Opet, najbolji način da dete donosi zdravije izbore je da cela porodica počne da se pridržava nekih zdravijih navika.

Neka zdravlje bude cilj, zato u fokus ne stavljajte skidanje kilograma i nipošto ne komentarišite kilažu deteta jer to može da se odrazi na njegovo samopouzdanje.

Jedite svi zajedno kada god možete. Studija je pokazala da su mnogo veće šanse da dete jede zdravu hranu ako je jede sa porodicom.

Ponudite podršku. Ukoliko vam dete kaže da želi da smrša, važno je da razumete njegov motiv za to. Objasnite mu da je fizički izgled daleko manje važan od toga da će uz zdravu ishranu imati više energije. Takođe, pitajte ga kako možete da mu pomognete i da li bi značilo da, recimo, izbacite grickalice i brzu hranu iz kuće ili da zajedno vozite bicikl svaki dan ili šetate.

Ohrabrite ga da bude fizički aktivno. S obzirom na to da u ovom uzrastu dete verovatno više nije zainteresovano za igru u parku, pomozite mu da pronađe vrstu aktivnosti koja mu odgovara, bilo da je to ples ili neki sport.

BONUS VIDEO:

BOLEST MODERNOG DOBA: Svako treće dete u Srbiji je GOJAZNO! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)