Mama po imenu Stejsi Aharn (25) mora neprestano da motri na svoju trogodišnju ćerkicu kako ne bi pojela potencijalno opasne stvari u kući. Malenoj Vinter dijagnostikovan je autizam, ali i redak poremećaj zbog kojeg jede stvari koje nisu jestive.

"Bukvalno nam jede sve u kući, kupila sam novi kauč i ona otkida komade sa njega", prenosi nypost.com reči mame Stejsi. Ona je već nekoliko puta hvatala ćerku kako ljušti malter sa zidova i jede, zatim jede penu kojom je punjen kauč, vunu iz igračaka, biljke, vosak od sveća...

Najstrašnije što se do sada dogodilo u vezi sa tim, mama Stejsi ju je uhvatila kako lomi ramove za slike i pokušava da pojede krhotine stakla.

Ona kaže da svoju ćerkicu stavi u visoku stolicu i da joj grickalice, ali Vinter umesto toga počinje da jede stolicu.

"Veoma je izbirljiva kada je u pitanju normalna hrana, ali može da sedi i da jede sunđer. Razbila je oko osam ramova za slike i pokušala da jede staklo. Šta god da uradimo, ona nađe način da jede stvari koje ne bi trebalo", kaže Stejsi.

Mama je primetila da Vinter stavlja stvari u usta još dok je bila beba, ali nije mislila da je to išta ozbiljno. Na vreme je dostizala određene prekretnice u razvoju, poput govora i hodanja, i sve je bilo normalno do 13 meseci, a onda su se, kaže mama, stvari promenile "preko noći". Vinter je prestala da govori i njena navika da jede nejestive stvari je postala izraženija.

Aharnova kaže da je njenoj ćerki dijagnostikovan poremećaj u ishrani koji se naziva pika, a koji se javlja kod 18,5 odsto dece. Takođe, u januaru joj je, nakon brojnih testova, dijagnostikovan autizam.

"Pika se nešto češće javlja kod dece koja imaju autizam, a Vinter ga ima. Mislim da je to povezano čulima, potrebne su joj različite teksture. Ona ima jači oblik autizma, što znači da ne govori mnogi i ima neke probleme u ponašanju", objašnjava mama, koja takođe ima i jednogodišnju ćerku.

Stejsi ističe da se njena ćerka često budi noću, i tada je pika poremećaj najizraženiji.

"Ona se probudi u dva ujutru, zaticala sam je kako jede ćebe i krevetac. Iscrpljujuće je paziti je 24/7, ali uspostavila sam dobru rutinu i razumem njene potrebe", kaže mama.

Na primer, kaže da je veoma važno da u toku dana devojčica ima vreme za senzorne igre jer to pomaže da joj skrene pažnju sa pika poremećaja, odnosno sa nejestivih stvari koje bi jela.

"Nabavila sam joj ogrlicu koju može da žvaće, dizajniranu specijalno za ljude sa pika poremećajem, tako da može da žvaće različite teksture".

Aharnova kaže da Vinter takođe voli da jede, dodiruje i igra se sa testeninom različitih oblika.

"Doktori su nam rekli da ne možemo mnogo da uradimo. Nije dobro za nju, ali nije ni ekstremno opasno, sve dok ne jede staklo".

Mama se nada da će devojčica vremenom prerasti ovaj poremećaj, koji inače može da se javi i kod odraslih osoba – oko 10 odsto ljudi koji imaju mentalne probleme imaju pika poremećaj.

BONUS VIDEO:

Rani znakovi autizma Tiktok/happy_ville

(Yumama/N. Z.)