Kao što sve mame oduvek tvrde- doručak je najvažniji obrok u danu! Ipak, skoro polovina porodica to redovno preskače. Doručak je povezan sa boljom memorijom, boljim rezultatima na školskim testovima, boljim rasponom pažnje, zdravijom telesnom težinom i poboljšanom ukupnom ishranom porodice.

Držite zdrave grickalice pri ruci

Voće , povrće, sir i integralne žitarice su odlične grickalice za gladnu decu. Grickalice mogu podržati, ili čak poboljšati, opšti plan zdrave ishrane vašeg deteta ako imate pri ruci prave namirnice.

Pazite na veličinu porcija

Prejedanje je lako kada je previše na tanjiru. Uverite se da znate razliku između normalne i velike porcije. Nikako ne može malo dete da jede isto kao veliko ili da merite po tome koliko je vama kao odrasloj osobi dovoljno. Konsultujte se sa lekarom ili stručnom literaturom, šta su dnevne kalorijske potrebe deteta, pa se vodite time. I ne terajte dete da jede, više nego što može.

Jedite kao porodica

​Zajednički obroci mogu pomoći svima da jedu zdravije, zabavan je način da zajedno istražuje o novoj hrani i odlično vreme za porodične razgovore i druženja. Možete i da zajedno kupujete namirnice, birate recepte i svakao zajedno spremate ukusna jela. 

Porodični obroci bez upaljenih ekrana

Kada se jede ispred ekrana, to može dovesti do prejedanja. Vreme za obrok je važno vreme za porodične razgovore i deljenje dnevnih iskustava bez skretanja pažnje. Uz to kada ne obraćate pažnju šta jedete, kako i koliko, vi ni ne možete da razvijate zdrave navike u ishrani ni sebi, ni svojoj deci.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_