Kofein je sastojak koji se obično nalazi u kafi, čajevima, čokoladi i mnogim napicima koje deca stalno piju. On stimuliše centralni nervni sistem, zbog čega daje energiju.

Kada su u pitanju deca, važno je da količinu kofeina koju unose smanjite na minimum. Previše kofeina, naročito kod veoma male dece, može dovesti do:

  • nervoze i drhtavice
  • problema sa stomakom
  • glavobolja
  • problema sa koncentracijom
  • problema sa spavanjem
  • ubrzanog rada srca
  • visokog krvnog pritiska

Kofein može izazvati i dodatne probleme ukoliko se unosi previše često.

Deca kofein najčešće unose putem gaziranih napitaka. Deca koja svakog dana piju sokove imaju 60 posto veće šanse za razvoj gojaznosti.

Previše zaslađenih napitaka koji imaju kofein dovodi do problema sa zubima.

Kofein je diuretik, koji podstiče telo da izbacuje vodu, pa dolazi do dehidratacije. Naročito kada je napolju toplo trebalo bi da deca piju manju količinu kofeina, jer im je potrebna veća količina tečnosti.

Kofein može dovesti do srčanih problema i pogoršanja mnogih zdravstvenih stanja.

Kako možete smanjiti unos kofeina kod deteta?

Da li je uopšte moguće svesti unos kofeina na najmanji nivo kod dece? Apsolutno jeste. Najbolji način da smanjite unos kofeina, a samom tim i dodatih šećera, jeste da iz detetove ishrane izbacite gazirane napitke. Umesto toga, dete podstaknite da pije dovoljno vode, sveže ceđeni sok od voća i povrća, ali u manjim količinama.

Ipak, važno je da unos kofeina ne smanjujete naglo. Probajte to polako, postepeno, jer će u suprotnom dete imati glavobolju, biće nervozno i neće se osećati dobro. Mnogi ljudi koji su pili previše kofeina, kada naglo smanje njegov unos, osećaju velik količinu umora. Ali ne brinite se, energija će se vratiti u roku od nekoliko dana.

izvor: yumama