Nakon porođaja prirodnim putem i nakon što čujete prvi plač bebe, sledi rađanje posteljice. Ukoliko do toga ne dođe u narednih 30 minuta, smatra se da je posteljica zadržana. To je ozbiljan problem jer može da dovede do teške infekcije ili gubitka velike količine krvi.

Zadržana posteljica nije uobičajeno stanje, ali pošto je reč o ozbiljnoj situaciji, medicinski tim će reagovati.

Šta je uzrok zadržavanje posteljice?

Posteljica se može zadržati ako kontrakcije nisu dovoljno jake da je izbace, ili ako se grlić materice zatvori i zarobi posteljicu u unutrašnjosti vaše materice.

Ako ste stariji od 30 godina, ako imate prevremeno rođenu bebu ili ako su vaši prethodni porođaji bili veoma dugi, u većem ste riziku od zadržavanja. Takođe, do zadržavanja može da dođe ako imate neke probleme sa matericom.

Simptomi zadržane posteljice

Glavni simptom je da posteljica ne izađe u potpunosti iz materice nakon porođaja. Drugi simptom može da bude krvarenje pre nego što placenta izađe.

Ako je komad posteljice ostao, simptomi se mogu razvijati danima ili nedeljama nakon porođaja, i mogu uključivati:

  • Povišenu temperaturu
  • Iscedak iz vagine koji ima loš miris
  • Teško krvarenje
  • Veliki komadi tkiva koji izlaze iz vagine
  • Bol
Porodilja, porođaj, žena
Shutterstock Žena se oporavlja posle porođaja

Lečenje

Ponekad do izbacivanja posteljice može da dođe ako ispraznite bešiku, promenite položaj i babica ili lekar vam nežno povuku pupčanu vrpcu.

Ako to ne uspe, biće potrebna procedura za uklanjanje posteljice. Lekar će vam dati anesteziju kako ne biste osećali bolove. Koristeći instrument koji se naziva kireta, sastrugaće sluznicu materice.

Sama procedura je brza, ali ćete nekoliko sati ostati pod nadzorom kako bi lekari bili sigurni da ne dođe do velikog krvarenja.

Ako počnete da osećate neke od simptoma nekoliko dana nakon porođaja, važno je da se što pre javite lekaru. Nije uvek odmah posle porođaja očigledno da je komad posteljice ostao, i to može da dovede do infekcije i krvarenja.

(Yumama)