Tokom trudnoće dok se u stomaku razvija vaša beba, dobijate i jedan novi organ - posteljicu, koja snabdeva bebu svim potrebnim za rast i razvoj.

Nakon što rodite vašu bebu, potrebno je da rodite i posteljicu. Ona izlazi vrlo brzo, a babica proverava da li je izašla u celosti jer ne sme da ostane ni jedan deo zbog komplikacija koje može da napravi.

Babica Monet Nikol fascinirana je porođajem i svim promenama kroz koju žena prođe dok na svet donosi dete. Ona je na svom Fejsbuk profilu pokazala i ono što većina žena ne može da vidi tokom porođaja, a to je upravo posteljica.

Šta je posteljica?

Ona je napravljena od istih ćelija kao i vaša beba, pa zapravo pripada njoj, a ne vama. Ima ulogu bebinih pluća, probavnog trakta, i jetre dok se ona razvija u materici.

Dete u materici živi u tečnosti (plodovoj vodi), ne udiše vazduh iz kog bi moglo da dobije kiseonik, pa ga posteljica snabdeva. Beba preko posteljice od majke dobija i hranljive materije.

Ovaj fascinantan organ zadužen je i za izbacivanje otpadnih stvari iz detetovog metabolizma (mokraćna kiselina, urea, kreatinin) i ugljen dioksida. Nikotin iz cigareta, alkohol, droga i većina lekova ipak mogu doći do deteta i narušiti njegov razvoj.

Kroz posteljicu prolaze i određena antitela majke, koje dete štiti od nekih bolesti u prvih šest meseci života.

Ujedno je stvaramo i endokrinim organom jer je zadužena za stvaranje hormona važnih za razvoj trudnoće, ali i za pripremu majčinog tela za proizvodnju mleka i uredan rad poseteljice.

(Yumama)