Pupčana vrpca je veza mame i bebe čitavih 40 nedelja trudnoće. Pomoću nje se prenosi kiseonik, ali i hranljive materije koje su neophodne za bebin razvoj.

Pupčana vrpca zapravo pripada bebi, i sastoji se od tri krva suda, dve pupčane arterije i jedne pupčane vene koje su obložene sluzavim tkivom koje se naziva Vartonova sluz. Vena pupčanika odvodi oksigenisanu krv, bogatu hranljivim materijama, od posteljice ka bebi. U fetus ulazi preko stomaka, na mestu gde će beba imati pupak i ide dalje prema ulazu u jetru, gde se grana na dva ogranka. Jedan nosi krv u jetru, a drugi zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu koja će krv odvesti do bebinog srca. Dve pupčane arterije zadužene su da krv iz koje je beba uzela sve što joj treba sada vrate u posteljicu.

Zahvaljujući pupčaniku beba 9 meseci živi u stomaku potpuno zadovoljna. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap, za koji se bebica ponekad hvata ručicama i ljuljuška.

Pri samom pogledu na pupčanik videćete koliko je priroda neverovatna i koliko je moćan ovaj "kanap".

Nakon porođaja, može se primetiti da pupčanik i dalje pulsira. Sve do trenutka dok stručno osoblje ne odluči da je vreme da ga preseče, on radi za vašu bebu.

(Yumama)