Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČAROBNA VEZA KOJA DAJE ŽIVOT: Babica pokazala kako izgleda pupčana vrpca, najjača veza majke i bebe (FOTO)

Babica pokazala kako izgleda pupčana vrpca, i zaista je neverovatna.

 Beba Izvor: Shutterstock

Pupčana vrpca je veza mame i bebe čitavih 40 nedelja trudnoće. Pomoću nje se prenosi kiseonik, ali i hranljive materije koje su neophodne za bebin razvoj.

Pupčana vrpca zapravo pripada bebi, i sastoji se od tri krva suda, dve pupčane arterije i jedne pupčane vene koje su obložene sluzavim tkivom koje se naziva Vartonova sluz. Vena pupčanika odvodi oksigenisanu krv, bogatu hranljivim materijama, od posteljice ka bebi. U fetus ulazi preko stomaka, na mestu gde će beba imati pupak i ide dalje prema ulazu u jetru, gde se grana na dva ogranka. Jedan nosi krv u jetru, a drugi zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu koja će krv odvesti do bebinog srca. Dve pupčane arterije zadužene su da krv iz koje je beba uzela sve što joj treba sada vrate u posteljicu.

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući pupčaniku beba 9 meseci živi u stomaku potpuno zadovoljna. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap, za koji se bebica ponekad hvata ručicama i ljuljuška.

Pri samom pogledu na pupčanik videćete koliko je priroda neverovatna i koliko je moćan ovaj "kanap".

Nakon porođaja, može se primetiti da pupčanik i dalje pulsira. Sve do trenutka dok stručno osoblje ne odluči da je vreme da ga preseče, on radi za vašu bebu.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica