Posteljica ili placenta je jedinstveni organ koji se razvija u trudnoći, i koji hrani vašu bebu. Jednom stranom je pričvršen za matericu, dok je sa druge strane preko pupčane vrpce povezan sa bebom.

Kada dođe do porođaja i začujete prvi plač svoje bebe, nemojte misliti da je kraj. Kada beba izađe, i dalje ćete osećati kontrakcije jer je vreme da rodite posteljicu.

Porođaj placente poznat je i kao treća faza porođaja, i od vitalnog je značaja za zdravlje porodilje. Zadržavanje posteljice ili njenog dela može da izazove krvarenje, infekcije ili neke druge neželjene pojave. Zbog toga će lekar dobro pregledati posteljicu posle njenog rađanja kako bi se uverio da je cela izašla.

Rađanje placente nakon vaginalnog porođaja

Nakon što se beba rodi vaginalnim porođajem, vaša materica će nastaviti da se skuplja. Ove kontrakcije će pomeriti posteljicu napred kako biste mogli da je rodite. One obično nisu toliko jake kao kontrakcije koje osećate dok rađate bebu.

Neki lekari mogu da vam traže da nastavite da gurate, ili da pritisnu vaš stomak kako bi ubrzali rađanje placente. Rađanje placente obično je brzo, u roku od oko 5 minuta nakon porođaja. Međutim, kod nekih žena može da potraje i duđe.

Neke žene čak ni ne primete kada rađaju posteljicu jer su fokusirani na bebu koju su upravo rodili.

Porodilja, porođaj
Shutterstock 

Rađanje placente nakon carskog reza

Ako se porađate carskim rezom, vaš lekar će fizički ukloniti posteljicu iz vaše materice pre nego što zatvori rez koji su napravili kako bi vas porodili.

Nakon porođaja, lekar će verovatno masirati vrh vaše materice kako bi je podstakao da se skupi i počne da se smanjuje. Ako bude potrebe, daće vam i lekove za skupljanje materice.

I u ovom slučaju lekar će pregledati detaljno posteljicu kako bi utvrdio da je izašla cela i da ni jedan deo nije ostao u vašoj materici.

(Yumama)