Mama četiri devojčice koja je pedijatar po struci iznela je svoje mišljenje na neke stvari koje zbunjuju nove roditelje ali i koje im moderno doba nameće.

Iako ćete u svojoj okolini čuti brojne savete i milion puta pomisliti da niste dobre majke, da ne radite nešto kako treba i da možete naškoditi bebu, ne brinite! Svi greše, i to je normalno. Kada se vratite unazad koji dan ili godinu, sigurno ćete pomisliti da ste neke stvari mogle drugačije da napravite, i to je ok. Ova mama i pedijatar dala je svoje savete koji će vam razrešiti neke stvari koje su vas verovatno mučile.

Hrana je hrana

Ovo je mantra gotovo svakog pedijatra. Da, dojenje je super, ali hranjenje je najbolje. Iako je dojenje možda 'prirodno', nije uvek jednostavno. Zaboravi sve priče i video snimke novorođenčadi koja su istog trenutka čarobno 'prilepljeni' na grudima i zaborai na sva upozorenja stručnjaka da, ako osećaš bol, radiš nešto pogrešno.

Budući da sam sveukupno dojila 61 mesec i još uvek dojim, mogu reći da su blagodeti majčinog mleka neverovatni i da ne postoji ništa slađe od malene bebe koju dojiš. Ali, i ja sam prošla kroz krvave i ispucale bradavice i strah da beba neće dobiti dovoljno na težini. Ako dojiš, počni to odmah i doji što češće. Ona mala količina kolostruma je normalna, a ako dodaješ i adaptirano mleko, nije kraj sveta. Ne zaboravi, hrana je hrana!

Ne brini ako beba koja je probala flašicu odluči da odbije dojku

Većina stručnjaka ne preporučuje da bebi dajete flašicu dok ne nauči pravilno da sisa i zbog toga se majkama dojiljama savetuje da koriste svoju dojku i izbegavaju svu dodatnu opremu. Ako imaš problem sa dojenjem i ako si zabrinuta, svakako porazgovaraj sa svojim lekarom. Naravno, prelazak na dojku nakon bočice je moguć i postoji tehnika koja može da olakša.

U početku, beba će puno kakiti

Gotovo svaki put kada beba jede, ona će da kaki. I to je sasvim normalno. Prva bebina stolica biće tamna, gusta i lepljiva, poznata pod imenom mekonijum. Zatim će postati žućkasta i tečnija. I to je normalno. Nakon nekog vremena, beba će možda imati nekoliko dana bez stolice, pogotovo ako je dojiš. I to je sasvim normalno!

Ukoliko stolica nije bez boje i nema krvi, najverovatnije je sve normalno. Osim ako tvoja beba nije uopšte kakila prvih 24 sata i ima zdravstvene probleme sa crevima, mala je verovatnoća da ima zatvor. Da, bebe mogu da imaju gasove i da im bude neugodno, ali i to će proći. Pokušaj da radiš vežbe sa bebom koje joj mogu pomoći da lakše kaki, ili je uteši na drugi način.

Beba, presvalačenje, pelene
Shutterstock Mama presvlači bebu

Sve bebe imaju neku vrstu refluksa

To je zbog normalne, fiziološke labavosti jednjaka. Neke bebe više bljuckaju nego druge, ali ako dobijaju na težini, ne treba da brinemo oko toga jer nije opasno. Lekovi za refluks su poprilično bezopasni, ali svi lekovi imaju nuspojave i ne postoje čvrsti dokazi da zaista pomažu. Uprkos nervoznoj bebi i problemima sa grčevima, pokušajte da izbegavate lekove.

Ako dojiš, ne brini previše o dvojoj ishrani. Pij dovoljno tečnosti i trudi se da jedeš što raznovrsniju hranu. Naravno, moguće je da će beba bolje napredovati ako izbegavaš mlečne proizvode, čokoladu i začinjenu hranu, ali najčešće se te stvari same od sebe reše i dođu na svoje mesto. Suzdrži se od menjanja formule, osim ako ne postoji opravdan razlog za to. Takođe, nemoj da se zamaraš različitim reklamama za 'nadute' bebe ili dojene bebe. To su 'marketinški napadi' i sastav im je obično isti.

Spavanje beba je večita misterija, ali zapravo vrlo predvidivo

Prvih 24 sata bebe su uglavnom poprilično pospane. Nakon toga, sve je moguće. Neke bebe spavaju puno, neke gotovo uopšte ne spavaju. Možeš potrošiti bogatstvo na 'pametne' kolevke ili čarobne vreće za spavanje, ali na kraju - tako je, kako je. Bebe vole da spavaju dok ih držiš, i to je u redu. Držanje u naručju ih neće 'razmaziti' ili uništiti njihovo spavanje zauvek.

beba spava na remenu.jpg
Shutterstock Beba spava na ramenu

Kada ne držiš bebu dok spava, stavi je na leđa

Smesti uspavanu bebu na čvrstu, ravnu površinu na kojoj nema ničeg drugog. Bez ćebenceta, jastuka, plišanih igračaka. Ništa ali baš ništa, bezobzira na to da li se radi o nečemu prozračnom, laganom ili mekanom. Njihalice za bebu ili jastuci koji pomažu u poziciranju beba nisu sigurna površina za spavanje, iako deluje vrlo slatko kada gledate ne reklamama.

Takođe, ma koliko si umorna, koliko je udobno i ugodno ali i koliko ti se činilo 'prirodno', deljenje kreveta sa malom bebom povećava rizik od gušenja. Za svaku anegdotu o deljenju kreveta koja se ispostavila sigurnom, postoji pedijatar koji će ti reći koliko je beba umrlo ili pretrpelo ozbiljne neurološke posledice od deljenja kreveta. I ono poslednje, spavanje beba može biti iscrpljujuće, ali ne postoji čarobno rešenje. Vremenom će postati bolje.

Šta je važno da znaš kada počinješ sa dohranom

Jedina čvrsta pravila su izbegavanje meda, opasnosti od gušenja i određeni razmak između upoznavanja nove hrane kako videli da li postoji reakcija na neke od namirnica. Ne moraš početi sa žitaricama. Bebini ukusni pupoljci neće zauvek biti uništeni ako započneš sa voćem ili slatkim povrćem.

Kupovina 'finger food' za bebe, poput krekera ili keksića za bebe, nutricionistički je bezvredna hrana, ali može biti zabavna bebama kako bi vežbale da hvataju hranu. Neke bebe odmah počnu da jedu puno krute hrane, a druge ne. To je u redu, nemojte ništa da forsirate, samo nastavite da nudite.

Beba, hrana, kašica
Shutterstock Beba jede svoje prve kašice

Verujte svojoj intuiciji

Brini se o tebi tako da možeš brinuti i o bebi. Seti se da će i to proći. Uvek pokazuj detetu koliko ga voliš. Drži ga, ljubi i mazi. Uvek govori detetu koliko je čudesno. Koliko je predivno, posebno i voljeno. Koliko je svet bolje mesto zato što je ono tu.

Kao bedijatar i majka četiri divljih i preslatkih devojčica, napisala sam ovo kako bih iznela svoju perspektivu na neke trendove u roditeljstvu. Ovo nisu lekarski saveti i ove stvari se ne mogu primeniti na sve, posebno ne na decu sa zdravstvenim problemima. Ipak, preporučujem svim roditeljima da uvek veruju svojim instiktima i da se ne ustručavaju da potraže stručnu pomoć ako imaju bilo kakve nedoumice ili brige o detetovom zdravlju i razvoju.

(Yumama)