Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEUTEŠNO PLAKANJE BEBE U PRVIM DANIMA ŽIVOTA : Primenite ovih 5 načina umirivanja i stvorite joj okruženje iz materice

Autor Sandra Krstanović

Beba je devet meseci bila u vašoj materici, zato jako burno reaguje na novo okruženje.

 beba spava na remenu.jpg Izvor: Shutterstock

Beba je tek stigla ali neutešno plače po ceo dan, nemojte odmah da pomislite da joj nešto fali ona se tek prilagođava na spoljni svet. Prvi dani života vašoj bebi su nalik naglom i neugodnom buđenju jer život spolja razlikuje se od udobnog, vodenog okruženja vaše materice.

Pedijatar Harvi Karp, autor knjige "Najsretnija beba u kvartu" podstiče mame da prvih mesec dana pokušaju svome novorođenčetu replicirati okruženje materice kako bi se ono sa što manje stresa prilagodilo novim uslovima života. Sa tim ciljem predlaže pet tehnika, koje su lako primjenjive, a najučinkovitije su ako ih istovremeno praktikujete

1. Povijanje

Povijanje bebe zadovoljava njenu potrebu za osećajem sigurnosti koji joj je pružalo okruženje u materici. Povijanje takođe kontroliše refleksne pokrete koji mogu prouzrokovati buđenje i plakanje. Povijanje bebe noću pomaže boljem snu, ali samo pripazite da joj nije prevruće sada kada su vreli dani.

Možda će vas zanimati

2. Bočni ili trbušni položaj

Ako je dete nervozno, a vi ga pokušavate položiti na leđa, ono će doživeti kao da pada, što bi moglo još pojačati plač. Bebu smirujete ako je stavite u bočni položaj ili na stomak, ali nikako je pritom ne ostavljajte bez nadzora niti je u tom položaju stavljajte na spavanje. Bočni ili trbušni položaj služe samo umirivanju bebe, a idealno je da je položite na sebe (dok ste u ležećem položaju).

3. Glas 'ššššš...' umiruje

Glasan, oštar 'ššš...' muzika je za bebine uši. Ovaj zvuk oponaša šuštanje vašeg krvotoka koji je dete devet meseci slušalo u materici. Takođe, to je i razlog zbog kog tzv. beli šum umiruje novorođenče.

4. Ljuljuškanje

Novorođene bebe su poput mornara koji je nakon 9 meseci plovidbe stigao na kopno. Ležanje u nepomičnom krevetiću može ih izbebzumiti. Ritmično, kretanje na njih ima gotovo hipnotički učinak. Ljuljaške, vožnja automobilom, ljuljuškanje bebe ili hodanje sa njom u naručju takođe deluju smirujuće.

5. Sisanje

Ponudite svojoj bebi bradavicu, flašicu ili dudu. Sisanje oslobađa "umirujuće" hormone u bebinom mozgu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica