Da li ste ikada čuli za dečiji botulizam? To je retko, ali po život opasno trovanje uzrokovano otrovima bakterijom Clostridium botulinum koja se u maloj količini može naći u medu.

Zbog toga stručnjaci nikako ne savetuju med deci mlađoj od godinu dana, a većina kaže da se sačeka do druge godine.

Kako biste shvatili ozbiljnost ovoga, najbolje je da pročitate priču devojčice sa ožiljkom na vratu.

"Ja sam razlog zašto svojim bebama ne smete davati med. Zašto niko ne govori o tome? Polovina mojih prijateljica koje su dobile dete su nejasno upozorene da se klone meda, a ostalima ništa nije rečeno. Srećom, one me poznaju. Ispričaću vam samo jedan detalj iz mog života", započela je svoju priču devojka.

"Odrastajući, znala sam da niko drugi nema ožiljak na vratu, a iskreno, nekako sam mislila da je to u redu. Međutim, do srednje škole su mi prilično dosađivala druga deca koja su zurila u mene, i sa gađenjem na licu govorila: 'Kakva ti je to rupa na vratu?' Pa sam počela da se šalim i da im odgovaram tipa: 'Borba noževima', 'ugrizao me strašni vampir'... Šta da kažem, bilo je to u srednjoj školi."

A onda je odrasla i došlo je vreme da se i sama ostvari u ulozi majke.

"Tek kada sam dobila prvo dete pomislila sam: 'Tada mi se to dogodilo', i u potpunosti sam shvatila užas koji su prošli moji roditelji. Tek u šestom mesecu života kreće se sa uvođenjem namirnica, tačnije sa ukusima 'prave' hrane, a moja mama me je tada počela uvoditi u svet ukusa ovsenih pahuljica, jogurta, senfa, pa sve do meda. Počela je da primećuje da sam bezvoljna, a lekar je rekao da je u pitanju prehlada. Pri dojenju je gledala kako mi se mleko vraća u usta i shvatila da ne mogu da ga progutam. Hitno sam prebačena u bolnicu i odmah mi je postavljena cev za hranjenje u nos i napravljena traheotomija", objašnjava, i opisuje dalje:

"Bila sam paralizovana od glave (uključujući i oči) pa sve do nogu. Moja majka kaže da sam izgledala poput krpane lutke. Nisam mogla da se pomerim. Nisam mogla da gutam. Nisam mogla da dišem. Glupi med! To je bilo pre nego što su moji roditelji shvatili da je to što ja imam zapravo 'dečiji botulizam', što je u osnovi trovanje dečijom hranom. Sirov med nosi spore bakterija koje trbuščić bebe ne može da svari. Dakle, polovina lekara mislila je da imam tumor na mozgu. Moji roditelji nisu bili zadovoljni tom dijagnozom, ali i lekari su pomišljali da se možda radi o nečemu drugom, jednostavno nisu znali da kažu šta mi je. Moji roditelji su čekali. Gledali su kako bebe umiru oko njih dok sam ja bezvoljno ležala u bolnici. Moj otac se konačno vratio na posao, moja mama je sve vreme bila sa mnom u bolnici. Napokon je jedan dan otac došao i primetio nešto drugačije - pratila sam ga očima."

Beba u bolnici
Shutterstock Beba u bolnici

Malo po malo postajalo joj je bolje, a bolnicu je napustila nakon dva i po meseca. Međutim, ostale su joj posledice.

"Zaboravila sam da gutam, roditelji su me morali hraniti sve do desete godine. Paničila bih i odmicala sve što mi se približi licu, bila sam na fizikalnoj terapiji i niko nije verovao da ću prohodati. Ponavljala sam prvi razred kako bih dostigla motoriku te dece. Dve godine kasnije, lekari su nazvali moje roditelje i rekli im: 'To nije bio tumor na mozgu, to je bilo nešto što se naziva dečiji botulizam'. Kada sam se razbolela niko nije znao šta sve med može učiniti. Imala sam veliku sreću. Sada svi znaju koliko je opasno! Sada na medu postoji nalepnica sa upozorenjem da nije za decu mlađu od jedne godine! Sada je med pasterizovan pa je rizik smanjen, ali i dalje postoji! I dalje čujem priče kako ljudi stavljaju med na dudu jer im u bolnici niko nije rekao drugačije. Dati detetu pomorandžu je mnogo manji rizik od davanja meda! Pomorandža može uzrokovati osip, ali ne botulizam", govori danas već odrasla žena i poručuje:

"Molim vas, proširite ovu vest. Ne tražim slavu jer sam bila na ivici života, sve što tražim jeste da svi shvate da davanje meda deci ispod jedne godine može biti kobno. A ako vam ne veruju, pošaljite ih meni. Ne mogu vam pokazati ožiljke svojih roditelja jer se onine vide, ali mogu vam pokazati svoj ožiljak, jer on nije posledica ugriza vampira ili borbe noževima, on je od traheotomije, postupka koji mi je spasio život."

(Yumama)