Stolica kod bebe nešto je o čemu roditelji često govore iako nikada nisu mogli ni da pomisle da će to biti glavna tema. Bebin izmet može da varira od boje maslaca od kikirikija do zelene, i većina njih je savršeno normalna.

Babica je otkrila da je stolica bebe od rođenja do trećeg ili četvrtog dana uglavnom crne boje, nalik katranu.

"To je mekonijum i potpuno je normalna pojava. I dojene bebe i one koje se hrane adaptiranim mlekom, češće će obavljati veliku nuždu u prvih par dana dok se ne očisti od mekonijuma, a njihova creva počnu da rade i apsorbuju hranljive stvari iz mleka", pojasnila je.

Kako dodaje, dojene bebe ređe obavljaju veliku nuždu i ponekad će proći par dana bez stolice.

"Sve dok su srećne, dobro jedu, a trbuščić je mekan i beba mokri, nema razloga za brigu", kaže babica.

Nakon trećeg ili četvrtog dana, izmet bebe će poprimiti boju senfa.

"Stolica je prilično retka u ovoj fazi i zato se može dogoditi da procuri iz pelene. Izmet dojene bebe može da se menja zavisno od toga šta je mama jela, tako da boje mogu da variraju od jarko žute do boje senfa i svetlosmeđih tonova", napomenula je.

Kod bebe koja se hrani adaptiranim mlekom, izmet je obično žute boje, a onda postaje žutosmeđi ili čak zelenkast. Ali konzistencija stolice tih beba obično je puno čvršća nego kod dojenih beba, nalikuje maslacu od kikirikija.

"Bebe koje se hrane na bočicu daleko su osetljivije na stomačne tegobe pa se pobrinite da bočice i dude sterilišete, a ruke operite pre pripreme hrane. Nikada nemojte dodavati više mleka u prahu nego što je preporučeno. To neće zasititi bebu, nego će potencijalno izazvati ozbiljne želudačne probleme. Preporuka je i da hranite dete kada je potrebno, a ne ranije", savetuje babica.

Beba, mleko, putovanje
Shutterstock Beba pije mleko u putu

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, čvrsta hrana se uvodi tek kada beba navrši šest meseci. I tada će se boja njene kake menjati.

"Tek kada dete prohoda očekujte da će njegova stolica ličiti na vašu", napomenula je i istakla da ne treba brinuti oko bebine stolice, osim ako nije vodenasta, bleda, bela ili crna.

"Stolica ne sme imati krvi u sebi i ne bi trebala biti tvrda. Pazite na znakove kao što su uznemirenost, smanjeno mokrenje, visoka temperatura ili tvrd otečen stomačić. Ako imate bilo koji od ovih problema sa svojom bebom, potražite savet lekara", zaključila je.

(Yumama)