Dojenje u prvim danima često je komplikovano za sve majke, pa i one koje su već dojile decu. Ono što je najbitnije jeste da znate da postavite bebu u pravilan položaj, mi ćemo pokušati da vam pomognemo i da objasnimo korak po korak.

Stručnjak za dojenje objasnio je 8 koraka koje treba da slede sve majke koje žele bebu da hrane svojim mlekom.

1. Udobno se smestite i napravite dobru podršku za leđa. KAda sednete pokušajte da se opustite.

2. Držite bebu tako da cela njena prednja strana bude blizu vas. Ako sedite, treba da izgleda da je beba obmotana oko vas, a ako ležite da je duž vašeg tela.

3. Držite dojku na prirodnom nivou i prinesite bebu dojci, umesto da podižete dojku ili se celim telom naginjete ka bebi.

4. Nežno mazite bebin obraz ili ugao usana dok ih približavate svojim dojkama. Ovo će podstaći vašu bebu da otvori usta kako bi pronašla bradavicu.

5. Pomozite bebi da priđe vašim grudima tako što će nos biti iznad bradavice, a njena bradica na vašoj dojci ili blizu nje. Možda će vam delovati da je njena donja usna udaljena od bradavice, ali ne brinite.

6. Dok pridržavate bebinu glavicu koja je malo zabačena prema nazad, približite je sebi (a ne vi da se približavate njoj) da biste joj pomogli da lepo uhvati dojku.

7. Bebina donja vilica i brada će biti prislonjeni uz donji deo bradavice, a njen nosić će biti slobodan, što je izuzetno važno.

8. Držite vašu bebu dok se hrani, ali pazite da prstima ne gurate potiljak. Vaša beba treba da može slobodno da pomera glavu tokom dojenja.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

Postoji mnogo različitih položaja za dojenje, ali kada sve ide dobro, određeno držanje i položaj nisu baš bitni jer ćete vi i vaša beba odlučiti šta vam najbolje odgovara.

Znakovi da je vaša beba pravilno prihvatila dojku:

- Više od same bradavice je u ustima bebe, neka i vaše areole (tamnije područje oko bradavice) takođe bude u bebinim ustima.

- Vilica vaše bebe se pomera dok sisa

- Možete čuti zvukove gutanja

- Obrazi vaše bebe ostaju zaobljeni dok sisa

- Vaša beba deluje smireno tokom hranjenja, a i posle toga.

Dojenje
Shutterstock Dojenje

"Ako je vama udobno, a vaša beba može lako i efikasno da doja mleko koje joj je potrebno i ima dosta prljavih pelena, onda vam dojenje ide dobro", kažu stručnjaci.

Do 5. dana, dobro hranjeno novorođenče koje doji proizvodiće 5 ili 6 mokrih pelena dnevno, i počeće da dobija na težini. Ali nemojte da brinete jer je uobičajeno i da dojene bebe gube malo na težini u prvoj nedelji nakon rođenja.

(Yumama)