U prodavnici možete pronaći da hiljade različitih flašica, kako da znate koja je idealna i ono što je važnije koju će dete prihvatiti. Za početak najvažnije je da flašica nema štetnih materija i toksičnih hemikalija kao što su ftalati, BPA i PVC.

Plastična, staklena ili silikonska flašica?

Većina je flašica napravljena od plastike. Nisu previše skupe, lagane su i ne pucaju lako. Ipak, potrebno ih je menjati sa vremena na vreme, posebno ako osetite neobičan miris ili primetite ogrebotine ili zamućenu boju.

Roditelji vole staklene flađice jer je staklo prirodan i netoksičan materijal, a može se prati u mašini za sudove. Staklene flašice ne treba menjati, mogu trajati godinama, ali njihova je mana što su teške, lako lomljive. Kako biste izbegli rizično lomljenje stakla, možete kupiti silikonski držač za dno flašice.

Silikonske su flašice sve popularnije, prvenstveno zbog svoje male težine, ali i nemogućnosti lomljenja, fleksibilnosti i prirodnog materijala. Zlatna su sredina za roditelje koji žele izbeći plastiku, a staklo im je preteško. Ono što je važno da birate flašicu sa širokom bazom, kako se ne bi nagnula i prolila mleko dok ga pripremate.

Oblik i veličina flašice

Flašice dolaze u različitim oblicima. Standardna flašica je ravna, visoka i uska. Široka flašica je kraća i uglavnom ima cuclu koja ima oblik bradavice. Široke flašice su lakše za održavanje i detetu je jednostavnije za držanje.

Nagnute flašice su one u kojima se mleko sakuplja na dnu. One mogu sprečiti preveliko gutanje vazduha kod beba, a mana im je što se teže čiste. Postoje još i flašice u obliku grudi koje su idealne za kombinovanje dojenja i hranjenja formulom.

Što se veličine tiče, postoje male i velike flašice. Male su namijenjene novorođenim bebama u prvih nekoliko mjeseci života, ali kako bebe rastu javlja se potreba za većom bocom.

Pre nego što kupite malu flašicu obavezno se zapitajte da li vam treba odmah sada ili uzimate za kasnije. Svakako proverite veličinu i brzinu protoka cucle jer na većim je bočicama obično i veći otvor što nikako neće odgovarati tako maloj bebi.

Flašica, beba, mleko
Shutterstock Mama hrani bebu

Cucle za flašice

Cucle su uglavnom rađene od lateksa, silikona, a moguće je naći i cucle od prirodne gume. Cucle od lateksa su mekši, jeftiniji i fleksibilniji od silikonskih, ali neka deca su alergična na lateks koji ponekad može biti i toksičan. Silikonske cucle su napravljeni od kvalitetnog, medicinskog silikona. Čvršći su od lateksa i duže traju. Potpuno su netoksični kao i gumene cucle koje su fleksibilne i mekane.

Cucle mogu biti duguljaste i tanke ili široke koje podsećaju na grudi pa ih dojene bebe lakše prihvataju. Planirate li kombinovati dojenje i hranjenje na flašicu, tada je odabir prave cucle izuzetno važan.

Tri su veličine cucle i one određuju koliko je jak protok tečnosti kroz rupicu. Novorođenče koristi broj 1, odnosno spori protok, kako dete raste treba mu dva, odnosno srednji protok i na kraju tri za brzi protok. Ako kombinujete hranjenje na flašicu sa dojenjem, svakako birajte cucle sa sporijim protokom kako bi bilo najsličnije dojenju.

(Yumama)