Ova hranljiva žitarica je jako važna za bebinu ishranu, iznenadiće te se koliko je zdrava

Da li ste znali da su pleme Inka zvali kinou „Majka žitarica“. Oni su joj današnji naziv, jer je to ime značilo dobro zdravlje i dugovečnost. Kinoa je prepuna vlakana, gvožđa i folne kiseline.
Ova hranljiva žitarica čini veliki dodatak za bebinu ishranu već od 8 meseca i veoma je raznovrsna. Od nje možete napraviti žitaricu, a i hamburger za hranu za prstiće.
Kinoa ima visok sadržaj flavonoida, uključujući Kvercetin i Kampferol. Oni deluju protiv upala i virusnih infekcija i ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva.Prirodno ne sadrži gluten pa je kao takva idealna namirnica za decu koje su osetljive na njega.
Kinoa je odličan izvor proteina (100g kinoe sadrži 4,5g proteina), i za razliku od ostalih žitarica sadrži sve esencijalne amino kiseline. Veoma bogata mineralima kao što su kalijum, cink, gvoždje i naročito magnezijum.
Studije pokazuju da kinoa može poboljšati rad metabolizma te tako smanjiti nivo glukoze, insulina i triglicerida u krvi.
Ova vrsta žitarice nije kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organske vaš izbor. Možda ćete primetiti da je skoro sva kinoa organska. Kinou možete da kupite u zrnevlju, u pahuljicama, čak i kao brašno. Kinoa može da se čuva mesecima na suvom i hladnom mestu.
Kinoa je namirnica koja lako ulazi u sastav raznih jela i sama se brzo priprema:
U lonac sipati 2 šolje vode te zagrejati,
Dodati 1 šolju kinoe i prstohvat soli.
Prokuvati 15-20 minuta
Ako je dobro skuvana, treba da ima blago orašast ukus i bude blago hrskava.

Kašica od kinoe i banane
Potrebno je:
pola banane
malo cimeta
3 kašike skuvane kinoe
kašika jogurta
Priprema:
Prvo skuvajte kinou. Kada bude gotova, zgnječite bananu, dodajte potok kinou, cimet i jogurt. Kašica je gotova!

Burgeri od kinoe
Sastojci:
1 šolja kinoe (200ml)
1 manja tikvica
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
2-3 čena belog luka
1 jaje
prezle
himalajska so, biber, peršun
hladno ceđeno maslinovo ulje
Priprema:
Kinou dobro operite a zatim je prelijte sa tri šolje vode i stavite da se kuva. Kada voda provri, smanjite vatru i lagano je krčkajte 10-15 minuta. Izrendajte tikvicu i ostavite oko 20 minuta da pusti vodu, a nakon toga je dobro ocedite. Izrendajte šargarepu, a obe vrste luka sitno iseckajte. U prohlađenu kinou dodajte povrće i jaje. Prezlu dodajte po potrebi kako bi masa bila dovoljno kompaktna. Na kraju dodajte začine. Formirajte rukama burgere i slažite ih u odgovarajući pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok lepo ne porumene. Svaki burger premažite maslinovim uljem. Lepo se slažu uz neki preliv, na primer od tahinija i jogurta.
(Yumama)