Da li ste znali da su pleme Inka zvali kinou „Majka žitarica“. Oni su joj današnji naziv, jer je to ime značilo dobro zdravlje i dugovečnost. Kinoa je prepuna vlakana, gvožđa i folne kiseline.

Ova hranljiva žitarica čini veliki dodatak za bebinu ishranu već od 8 meseca i veoma je raznovrsna. Od nje možete napraviti žitaricu, a i hamburger za hranu za prstiće.

Kinoa ima visok sadržaj flavonoida, uključujući Kvercetin i Kampferol. Oni deluju protiv upala i virusnih infekcija i ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva.Prirodno ne sadrži gluten pa je kao takva idealna namirnica za decu koje su osetljive na njega.

Kinoa je odličan izvor proteina (100g kinoe sadrži 4,5g proteina), i za razliku od ostalih žitarica sadrži sve esencijalne amino kiseline. Veoma bogata mineralima kao što su kalijum, cink, gvoždje i naročito magnezijum.

Studije pokazuju da kinoa može poboljšati rad metabolizma te tako smanjiti nivo glukoze, insulina i triglicerida u krvi.

Ova vrsta žitarice nije kontaminirana pesticidima, tako da je kupovina organske vaš izbor. Možda ćete primetiti da je skoro sva kinoa organska. Kinou možete da kupite u zrnevlju, u pahuljicama, čak i kao brašno. Kinoa može da se čuva mesecima na suvom i hladnom mestu. 

Kinoa je namirnica koja lako ulazi u sastav raznih jela i sama se brzo priprema:

U lonac sipati 2 šolje vode te zagrejati,
Dodati 1 šolju kinoe i prstohvat soli.
Prokuvati 15-20 minuta

Ako je dobro skuvana, treba da ima blago orašast ukus i bude blago hrskava.

kašica od kinoe i banane.jpg
Shutterstock Kašica od kinoe i banane

Kašica od kinoe i banane

Potrebno je:

pola banane

malo cimeta

3 kašike skuvane kinoe

kašika jogurta

Priprema:

Prvo skuvajte kinou. Kada bude gotova, zgnječite bananu, dodajte potok kinou, cimet i jogurt. Kašica je gotova!

burger od kinoe.jpg
Shutterstock Burger od kinoe

Burgeri od kinoe

Sastojci:

1 šolja kinoe (200ml)

1 manja tikvica

1 manja glavica crnog luka

1 šargarepa

2-3 čena belog luka

1 jaje

prezle

himalajska so, biber, peršun

hladno ceđeno maslinovo ulje

Priprema:

Kinou dobro operite a zatim je prelijte sa tri šolje vode i stavite da se kuva. Kada voda provri, smanjite vatru i lagano je krčkajte 10-15 minuta. Izrendajte tikvicu i ostavite oko 20 minuta da pusti vodu, a nakon toga je dobro ocedite. Izrendajte šargarepu, a obe vrste luka sitno iseckajte. U prohlađenu kinou dodajte povrće i jaje. Prezlu dodajte po potrebi kako bi masa bila dovoljno kompaktna. Na kraju dodajte začine. Formirajte rukama burgere i slažite ih u odgovarajući pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok lepo ne porumene. Svaki burger premažite maslinovim uljem. Lepo se slažu uz neki preliv, na primer od tahinija i jogurta.

(Yumama)