Postoji mnogo razloga zbog kojih majke ne žele da doje decu i da što pre zaustave proizvodnju mleka. Međutim, velika briga svih porodilja jeste da ne naprave problem sa grudima ili izazovu mastitis (upalu grudi).

Proces zaustavljanja mleka može trajati danima i nedeljama, zavisi od osobe do osobe. Vreme zavisi od toga koliko dugo je vaše telo proizvodilo mleko. Generalno, što duže dojite, duže će vam biti potrebno da se laktacija zaustavi. Neke majke mesecima posle dojenja mogu da primete da se mleko i dalje u minimalnoj meri izlučuje iz njihovih dojki.

Bez obzira koji je razlog zbog kog želite da zaustavite proizvodnju mleka, bitno je da znate načine na koje možete efikasno i bezbedno da uradite to. Donošenje odluke o prestanku laktacije zavisi od vas i situacije u kojoj se nalazite, i nemojte da brinete o tome ko će šta da vam kaže. Neke majke ne žele da doje od samog starta i ako ne pokušavate, mleko će se za par dana samo zaustaviti. Dok neke porodilje jednostavno moraju da prekinu dojenje zbog medicinskih razloga i to je svakako bolja opcija nego da dojite bebu pod terapijom koja nije pogodna za njih.

Kako bezbedno prekinuti dojenje?

Lekovi za zaustavljanje laktacije

Ukoliko želite ili morate da prekinete dojenje, možete se obratiti lekaru koji će vam prepisati lekove koji zaustavljaju laktaciju. MEđutim, morate da znate i da ne treba da se raspitujete koji su lekovi u pitanju i da ih na svoju ruku kupujete jer možda niste dobar kandidat za njih.

Pilule za kontrolu rađanja

Kombinovanim pilulama za kontrolu rađanja možete pokušati da zaustavite laktaciju, ali ova opcija zahteva recept i morate se posavetovati sa lekarom.

Za razliku od pilula za kontracepciju koje su odobrene za dojilje, kombinovane pilule sadrže estrogen i progesteron, a upravo estrogen je taj koji sprečava proizvodnju mleka.

shutterstock_174199502.jpg
Shutterstock Pilule

Prirodne opcije

Ako ste pre za prirodne opcije, postoje biljke koje su različite kulture vekovima koristile. Zapamtite i da neke biljke mogu delovati kao lekovi, što znači da imaju rizike od neželjenih efekata. Posavetujte se sa lekarom pre nego što bilo koji biljni dodatak ili lek upotrebite.

Žalfija i pepermint se često preporučuju za smanjenje proizvodnje mleka. Često se preporučuje da se pije nekoliko šoljica biljnih čajeva tokom dana kako bi se zaustavila laktacija. Postoje i mešavine čajeva koje možete kupiti u apotekama, koje su napravljene baš u ove svrhe.

Smanjite hranjenje i izmlazivanje

Ako ste dojili bebu ili izmlazivali mleko, postepeno smanjivanje hranjenja ili blago izmlazivanje će vam biti najblaža opcija za prestanak proizvodnje mleka ali će vam trebati duži period.

Telo funkcioniše tako što proizvodi mleka kolika je potražnja za njim, tako da ako smanjite potražnju, telo će samo smanjiti i proizvodnju.

Izbegavajte tople kupke

Topla voda može proširiti mlečne kanaliće i povećati proizvodnju mleka. Izbegavajte tople kupke ili bar prilikom tuširanja prebacite peškir preko grudi.

Dojenje
Shutterstock Mama doji bebu

Obratite pažnju na ishranu

Neka hrana može uticati na povećanu proizvodnju mleka. Ako želite da zaustavite proizvodnju mleka, izbegavajte tu hranu, a koja hrana je u pitanju pogledajte OVDE.

(Yumama)