Dojenje je nešto najbolje što majka može da priušti svojoj bebi. Na svakom koraku čućete da zamena za majčino mleko ne postoji, i to je tačno! Vaše telo proizvodi baš ono što treba, i koliko treba vašoj bebi.

Međutim, svaka majka mora da bude spremna na to da dojenje, posebno u prvim danima, boli. I kada prođe bol i pomislite da stvari držite pod kontrolom, može se desiti da vas nešto iznenadi.

Jedna mama odlučila je da sa svima podeli svoje savete, one koje bi želela da je njoj, kao novoj mami, neko rekao:

1. Dojenje boli ispočetka

Bilo da vam je prva, druga ili peta beba, dojenje može boleti. To ne znači nužno da beba ne sisa pravilno, vaše dojke treba da se prilagode. Izdržite tu bol i nakon dve do tri nedelje, vaše telo će se navići i prilagoditi.

2. Budite spremne na bol i na drugim mestima

Tokom prve nedelje, materica se smanjuje, a posebno je izraženo kada dojite bebu. To može da boli, a bol možete osetiti ne samo u stomaku, već i na leđima. Bol će nestati kada se vaša materica vrati u svoju pravu veličinu.

3. Bićete gladne

Tokom prvih nedelja dojenja, bićete jako gladne i žedne. To je zbog hormona koji se otpuštaju tokom dojenja.

Dojenje
Shutterstock Mama jede dok doji bebu

4. 'Podmažite se'

Kupite lanolinsku mast ili neku drugu mast pre nego što krenete na porođaj. Možete je mazati i pre nego što rodite, a obavezno je namažite posle svakog dojenja. Olakšaće vam bol i neće dovesti do pucanja bradavica.

5. Ako primetite neku promenu, recite!

Ako vidite crvene mrlje na svojim grudima ili primetite da su vam dojke vruće na dodir, javite se ginekologu ili patronažnoj sestri. To mogu biti znaci mastitisa i morate da reagujete istog trenutka pre nego što infekcija postane ozbiljna i zakomplikuje stvari.

6. Budite strpljive

Moglo bi da prođe i do pet dana dok mleko ne krene kako treba. Čak iako vidite samo kapljice mleka prvih dana, nemojte da mislite da beba ne dobija dovoljno hrane. Bebin želudac je veličine višnje i ne treba mu više od mleka koje vaše telo proizvede. Kako njen želudac bude rastao, rašće i potreba za hranom ali i vaše telo će dobiti znak da proizvodi više.

Dojenje, beba, hrana
Shutterstock Mama doji bebu

7. Nemojte se brinuti oko zalihe mleka

Količina mleka koju možete da izvučete pumpicom nije ona količina koju vaša beba prima dok doji. Ako ispumpate samo 30 ml mleka iz jedne dojke, nemojte da mislite da je to sve što vaša beba može da dobije. Bebe imaju puno jaču sposobnost sisanja mleka nego što pumpica može da izvuče. Sa druge strane, bebino ponašanje i težina najbolje će vam pokazati da li jede dovoljno.

8. Držite rezervne majice pri ruci

Jednom kada mleko nadođe, namočiće vam majicu, posteljinu pa čak i bebinu odeću dok hranite najednoj strani. Neka vam rezervna odeća uvek bude pri ruci.

9. Pozdravite se sa slobodnim vremenom

Dojenje je zadatak koji zahteva vreme. Nećete to shvatiti dok ne počnete sa njim. Ali, budite srećne jer nećete morati da perete flašice i da pravite hranu tokom noći, jednostavno ćete uvek imati spremnu hranu za bebe i daćete joj najbolje nutritivne stvari koje može da dobije.

(Yumama)