Dojenje je vrlo težak posao, a svaka mama se trudi da istrpi sve kako bi svom detetu obezbedila ono najbolje. Međutim, mnogo žena odustaje od dojenja jer smatra da nema dovoljno mleka, da je bol nikad neće proći ili joj je jednostavno sigurnije na flašicu da zna koliko je beba pojela. Međutim, priča jedne mame Sofije sigurno će vas ohrabriti da iskoristite moć prirode i svoje dete privijete na grudi, jer to mu je definitivno najlepša hrana koju može da unese u svoj mali organizam.

"Nakon čitanja mnogih iskustava o dojenju, odlučila sam i ja da podelim svoje. Moja devojčica ima 2 godine i 2 meseca, i još uvek doji. Trenutno je na tri podoja dnevno", započela je mama Sofija svoje pozitivno iskustvo o dojenju.

"Želela bih nekako da olakšam budućim mamama, a i onim mamama koje se bore sa dojenjem. Tokom trudnoće, iskreno, nisam puno razmišljala o dojenju, zapravo nimalo. Bilo mi je važno da se pripremim za porođaj. Kako je porođaj prošao brzo i jednostavno, prvi podoj se dogodio već u porođajnoj sali. Tada mi je babica objasnila šta treba da radim i šta je važno kod dojenja", govori mama Sofija, a onda i otkriva zlatne savete koje je dobila i uz pomoć kojih je uspela da održi svoje mleko toliko dugo.

"Prvo mi je rekla da je dobro da obe budemo na boku, a drugo da je važno da bebin nosić bude prohodan, tačnije da ne bude priljubljen uz dojku. Doktorka nam je zatim u viziti objasnila da, kada beba plače, majka je treba staviti na dojku. Dojenje treba da bude na zahtev. Pre i posle svakog podoja popiti 2 dl vode. Nakon podoja, dojke ne treba pripremati za sledeće hranjenje, odnosno ne treba ih prati niti mazati. Bolne bradavice su normalna pojava u prvim danima, a na njih treba samo istisnuti malo mleka i utapkati. Ne treba koristiti ni pumpicu, ne treba nositi grudnjak, grudima treba sloboda. Ne treba stavljati jastučiće za upijanje jer od njih možete dobiti kandidu. Ne treba dohranjivati novorođenče, pa čak ni dojenče. Beba do 6 meseci, koja uredno napreduje, ne treba da dobija ništa osim majčinog mleka."

Beba koja doji
Foto: Shutterstock 745570315 Beba koja doji

Ova majka je poslušala savete babice i lekara i nikada nije imala probleme sa dojenjem.

"Sve sam radila onako kako su rekli tog dana u bolnici. Nisam nikada koristila pomagala, nikada se nisam služila alternativom. Nikada nisam namazala ništa osim vlastitog mleka, nikada nisam oprala grudi pre i nakon podoja. Nikada nisam imala probleme sa mastitisom. Nikada nisam imala probleme sa količinom mleka. Nikada nisam imala ragade. Grudi me nisu bolele, nisam koristila čajeve, sokove, lekove za povećanje mleka. Sve to obavlja moja beba u skladu sa svojom potrebom, odnosno svojim uzrastom", zaključila je mama Sofija.

(Yumama/Roditelji.hr)