Dugo nunanje i držanje bebe brzo umori, ali onog trenutka kada sednete beba se opet uznemiri i počne da plače. Zašto?

"Smirujuća reakcija deteta na majčino nošenje je koordinirani skup središnjih, motoričkih i srčanih 'odredbi'", smatraju autori nedavnog istraživanja.

Oni su zaključili kako bebe mlađe od šest meseci, koje majke nose u stojećem položaju, istog trenutka prestaju s "velikim" pokretima, plakanjem i pokazuju brz pad broja otkucaja srca.

Iako stajanje i držanje bebe u naručju može biti iscrpljujuće za roditelje, moglo bi se raditi o svojevrsnoj evolucijskoj blagodeti.

 Bebe su sretne kad ih držiš u naručju dok stojiš i hodaš

Za novo istraživanje, naučnici su snimili EKG 12 zdravih beba i pitali njihove majke da ih stave u krevetić, drže u naručju dok sede i nose ih hodajući po sobi 30 sekundi. Rezultati su potvrdili ono što većina roditelja već zna - bebe su sretne kada stojite i hodate, negoduju kada sedite i očajne su kada ih stavite u krevetić.

Uz to, istraživači su pratili kako se brzina otkucaja srca kod beba usporava i kako bebini otkucaji srca postaju opušteniji kada su majke stajale.

"Analize varijabilnosti otkucaja srca pokazale su da je smanjenje broja otkucaja srca znatno veće tokom nošenja nego tokom samog držanja u sedećem položaju", pišu autori i dodaju kako ti podaci upućuju na to da su bebe opuštenije tokom nošenja nego tokom držanja, po svom ponašanju, ali i fiziološki.

Pogledajte video jednog od eksperimenta, videćete kakvi su bebini otkucaji srca kada ih mama drži:

(Yumama)