Ako se beba hrani maminim mlekom izostanak stolice se može tolerisati od sedam do deset dana, zato što se najveći deo iz majčinog mleka iskoristi. Ako je pak na mlečnoj formuli, taj vremenski period je obično kraći 2-3 dana, pod uslovom da beba zbog izostanka stolice nema nikave tegobe.

Ukoliko beba duži vremenski period nema stolicu onda je to prvi znak da je upitanju zatvor. Takođe, obratite pažnju i na sledeć simptome:

  • ukoliko je stolica mnogo tvrđa nalik gline
  • plakanje dok pokušava da isprazni creva
  • krv u stolici
  • nedostatak apetita
  • tvrd stomak

Znaci zatvora ili opstipacije kod bebe variraju pre svega od njihovog uzrasta i ishrane.Stolica u svakom slučaju treba biti veoma mekana odnosno kremasta.

Ukoliko se radi o starijoj bebi kojoj je uvedena čvršća hrana, veća je verovatnoća da će dobiti zatvor dok mu se creva ne naviknu da drugi način ishrane, takođe ukoliko ste uveli kravlje mleko takođe može da dođe do zastoja stolica.

Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe sa kupkom

Kada posetiti lekara

Ukoliko beba nije imala duži vremenski period stolicu i ako ste još primetili: krv u stolici, da je beba razdražljiva, ako nema poboljšanja nakon preduzimanja koraka za njeno lečenje. Terapija obično počinje kućnim lečenjem, masažicama, toplom kupkom i promenom ishrane. Ako to ne deluje, prepisuju se lekovi kao što su: laksativi,klistir i supozitorije.

Ako ne primetite bilo kakvo poboljšanje pomozite svojoj bebi isključivo odlaskom kod lekara.

(Yumama)