Noćni podoji mogu da bude vrlo iscrpljujući, posebno ako traje predugo. Međutim, odvikavanje od noćnih podoja mogu da budu još veći izazov, posebno zato što morate da se uverite da se i beba i vi dobro prilagođavate. Stručnjaci su se složili u tome da je važno da prekidanje noćnih podoja bude jedan spor, promišljen proces.

"Preporučuje se postepeno odvikavanje kako bi se sprečile nabrekle grudi koje mogu da budu bolne i da dovedu do začepljenja mlečnih kanala", kažu stručnjaci.

Na primer, ako hranite bebu dva do tri puta u toku noći, polako smanjite broj podoja na jedan. To možete učiniti tako što ćete prvo raditi na skraćivanju podoja koji je najvažniji da se eliminiše. Skraćivanje po nekoliko minuta svakih nekoliko dana će vam na kraju pomoći da napravite veću vremensku razliku između dva hranjenja, čineći to postepeno. Zatim i sledećem podoju pristupite na isti način, sve dok ne dođete do toga da beba više ne traži noću da sisa.

Napravite ritual koji podstiče samostalan san

Normalno je da se bebe (kao i odrasli) bude nekoliko puta svake noći. Ali cilj je da nauče kako da se u san sami, bez hranjenja ili pomoći roditelja. Postoji nekoliko načina da naučite bebu kako da samostalno spava.

"Počnite kada vaša beba bude imala 4 meseca da je stavljate u krevet pospanu, ali ne kada potpuno zaspi. Neka se navikne da sama zaspi, u krevetiću. To će joj olakšati i da sama zaspi kada se probudi usred noći", kažu stručnjaci.

Kada se beba približava periodu između 6 i 9 meseci, dajte joj nekoliko minuta da pokuša sama da se smiri pre nego što odete u sobu da je umirite. Ovo možete uraditi i u kombinaciji sa postepenim smanjivanjem noćnih podoja.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava u svom krevecu

Pripremite se na neuspehe

Čak i ako ste uspeli da smanjite noćna dojenja, može doći trenutak kada će bebi oni biti ponovo potrebni. To je normalno i ne treba da vas brine.

"Bebe će ponekad proći kroz regresiju sna (oko 4. i oko 9. meseca), tako da nemojte da se iznenadite ako je vaš dobar spavač ponovo počeo da se budi češće. Dobre navike spavanje koje ste izgradili trebalo bi da im pomogne da se uskoro vrate u stari obrazac", kažu stručnjaci.

(Yumama)