Da li se vaša beba koja savršeno spava iznenada budi u sred noći i neutešno plače svaki put kada je spustite.Ne brinite se sa vašim detetom je sve uredu samo prolazi kroz fazu regresije sna. Regresija sna je vremenski period, obično oko dve do četiri nedelje, kada beba koja dobro spava iznenada ima problem da se smiri i neutešno plače celu noć.

Do regresije sna najčešće dolazi zbog:

  • Naglog rasta, zbog čega beba ima pojačan apetit
  • Bola pri izbijanju zuba
  • Previše stimulacije preko dana i novih razvojnih prekretnica kroz koje beba prolazi
  • Putovanja i novog okruženja posebno za spavanje
  • Bolesti, kao što je prehlada ili infekcija uva koja je je jako bolna

Kako možete prepoznati da vaša beba prolazi kroz ovu burnu fazu:

  • Često buđenje noću
  • Problemi sa uspavljivanjem
  • Povećana nervoza
  • Izbegavanje i dnevnog spavanja

Regresija sna se može desiti u bilo kom trenutku, ali postoji nekoliko perioda kada je regresija relativno predvidljiva:

3 do 4 meseca: Ova regresija sna je najteža za roditelje samo zato što je prva.

6 meseci: Do ovog uzrasta vaš mališan bi već trebao da bude sposoban da prespava celu noć, ukoliko nije tako onda je idealno vreme da isprobate neke metode treninga spavanja.

8 do 10 meseci: Mnoge bebe počinju da puze, neke sa 10 meseci kreću i da stoje. Anksioznost od odvajanja je takođe jako izražena u ovom periodu, što često rezultira time da se vaša budi noću i traži vašu blizinu.

12 meseci: Beba kreće da hoda, u ovom periodu su velike prekretnice u razvoju najizraženije zbog čega se beba često budi nemirna noću i burno sanja.

Nemojte da brinete ovo jeste jako naporna faza, ali je prolazna, ono šta vi možete da uradite da pomognete vašoj bebi je:

Prepoznajte na vreme kada je vaša beba umorna, ako počne da trlja oči, zeva i gleda u stranu, tada je idealno vreme da mirno uspavate vašu bebu.Ako beba bude prumorna mnoge će teže zaspati. Iako je regresija i vaša beba manje spava, nikako nemojte izaći iz rutine jer ona može mnogo da pomogne bebi da lakše prebrodi ovaj period.

Svaka dodatna promena izazvaće još veću nervozu. Uverite se da vaša beba ima koliko toliko dovoljno sna, nemojte preskakati dnevne dremke jer one mnogo pomažu da beba nadoknadi spavanje koje nije imala tokom noći. Posvetite joj dodatno pažnje preko dnana, a posebno pre spavanja. Vaša blizina učinće da se oseća sigurnije.

Naoružajte se strpljenjem jer ovo jeste jako frustrirajuće kako i za roditelje tako i za bebu. Držite se rutine i budite tu za vašu bebu, kada bude prošla regresija vrlo brzo ćete je izbrisati iz sećanja kao jedno loše iskustvo.

(Yumama)