Nedavno je objavljeno istraživanje koje se bavi tajnom beba koje spavaju po celu noć tokom svoje prve godine, i otkrili su da je ključni faktor da nauče samoumirivanje u prvih četiri do pet meseci.

Samoumirivanje uključuje to da dete koristi neki 'alat' kako bi se smirilo kada je razdražljivo ili pod stresom. I odrasli imaju svoje strategije da se smire, samo o tome ne razmišljaju.

Kod dece one obično uključuju:

- Sisanje palca ili pesnice

- Sisanje dude

- Držanje sastavljenih ruku na stomaku

- Dodirivanje upiju ili nosa

- Trljanje očiju

- Ljuljanje glavom s jedne na drugu stranu

- Zujanje koje stvara vibraciju u grudima

- Trljanje usana ili kose

- Pipkanje etikete pokrivača prstićima

Dete, beba, cucla
Shutterstock Beba sa dudom

Prednosti samoumirivanja:

Samoumirivanje dece je jednako važna prekretnica kao osmeh, puzanje ili hodanje. Ovo su prednosti samoumirivanja:

- Može da reguliše svoje raspoloženje, a kada nauči ovu veštinu, grčevi i druge rane nervoze mogu da se umanje

- Kada se noću probudi lakše će nastaviti da spava, povezaće cikluse spavanja i brže će prespavati noć

- Vaš život će biti predvidiviji i uređeniji

- Bolje će upravljati napadima besa kada budu starije dete

Tehnike da naučite dete samoumirivanju

Kod novorođenčeta

U ranim danima beba ne može da uspostavi dobrovoljno kontroliše svoje ruke ili pokrete da bi napravilo svoju strategiju samoumirivanja. Ona će u najvećoj meri zavisiti od vas, i vi treba da joj pomognete da se uspava. Tom prilikom možete otkriti da vaše novorođenče voli da zaspi na dojci ili ga treba ljuljati da se uspava. Ovo je normalno i ne dovodi do navika jer pre 3 meseca starosti bebe ne mogu da razviju navike ili očekivanja.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Mama ljuška bebu da se uspava

Od 4. meseca

Neke bebe nauče da se samoumire sa lakoćom dok je drugima potrebna pomoć da nauče ovu veštinu.

Da biste rano podstakli strategiju samoumirivanja, uverite se da vaša beba može da stavi ruke do usta. Ako vidite da vaša beba sisa ruku, nemojte joj vaditi ruke iz usta. Ona nema zube, nije gladna i možda sisa rukicu ili palac samo da bi se samoumirila. Dozvolite joj da iskoristi ovu strategiju.

Dajte bebi vremena da se smiri, nemojte da je uzimate na svaki plač. Umesto toga, pustite bebu stariju od 4 meseca da se smiri ili sama pronađe strategiju umirivanja. To ne znači da ostavite bebu da plače nego da duboko udahnete i slušate njegovu komunikaciju. Ako stenje, ostavite je da se smiri, a ako stvarno plače, saznajte što i odgovorite.

Šta treba izbegavati?

- Hranjenje za spavanje ili svaki put kada beba plače
- Ljuljanje za spavanje
- Vožnja u kolicima kako bi zaspala
- Ležanje sa njim dok ne zaspi
- Gladite joj kosu da bi zaspala
- Davanje dude svaki put kada se uznemiri ili probudi

Mleko, beba
Shutterstock Hranjenje bebe pred spavanje

Dan 1-4

Obratite pažnju na to šta vaša beba radi kako se smirila. To može biti držanje lutke, ćebenceta, pelene... Prva četiri dana nudite nešto od toga svaki put kada se vaša beba nervira tokom dana. Dok plače podignite umirujući predmet na rame, a zatim ga mazite. Na taj način dete će povezati predmet za samoumirivanje sa vašom udobnošću.

Dan 4-8

Tokom narednih nekoliko dana beba će razviti asocijaciju na umirivanje i možete početi da mu dozvoljavate da taj predmet koristi i noću. Da biste to uradili noću, sačekajte dva minuta od kada počne da plače, kako biste joj dali priliku da možda pronađe i drugi alat za umirivanje. Zatim idite do njega i stavite mu predmet u ruke umesto hranjenja, ljuljanja ili tapšanja koje možda i očekuje.

Ovaj korak je težak jer vas lišava sna, ali ako budete dosledni četiri noći, naučićete bebu ovoj veštini. Ne ostavljajte bebu dok se nervira, samo budite smireni i dosledni u podučavanju nove strategije.

Dan 8

Ovog dana vaša beba je spremna da uradi sve sama! Umesto da mu stavljate predmet u ruke, stavite bar dva u krevetac da mu se nađe noću. Kada se nervira, ostavite je par minuta i verovatno će ga nađi i uspavati se. Kada dostigne ovu prekretnicu, možete biti ponosni na sebe i bebu jer je naučila novu važnu veštinu.

(Yumama)