Najveći izazov za većinu mama koje doje je kako da obezbede mirnije noći sa više sna. Beba raste i potreba za noćnim hranjenjem se smanjuje, a vi ste sve više umorni jer dojite skoro celu noć. Iako ne postoji taj čarobni savet koji će odmah rešiti vaš problem Marko Obradović savetuje kako i kada je najbolje da krenete u proces odvikavanja bebe od dugih i čestih noćnih podoja.

"Veliki procenat beba prvi put prespava celu noć oko drugog meseca. Međutim nije retkost da se to i ne desi ili da se oni ponovo aktiviraju kasnije u toku perioda dojenja. Uprkos postojećem mišljenju, postojanje ili ponovno vraćanje noćnih podoja ne ukazuje da je beba gladna već može biti deo posebne razvojne faze bebe. Zapravo, dešava se da i bebe hranjene flašicom imaju uključene noćne obroke tokom čitave prve godine", objašnjava Obradović.

Činjenica je da je trenutak izbacivanje podoja tokom noći individualna stvar i da je svaka beba priča za sebe. Ono što mamama često predstavlja problem da krenu u odvikavanje je da procene trenutak da li je beba i dalje noću gladna ili sisa zbog utehe. Obradović smatra da je dužina podoja glavno merilo svrsishodnosti: "Ako podoj traje duže beba verovatno jede, a ako se brzo umiri verovatno da je bio potreban kontakt. Bilo kako bilo trebalo bi odgovoriti na svaki zahtev".

Ukoliko bebi noćni podoji postaju više uteha nego potreba za hranom, možete da krenete sa postepenim izbacivanjem. Nemojte bebu odmah šokirati, krenite da ukidate jedna po jedan podoj, a ukoliko se češće noću budi probajte da nađete novi način da je uspavate i utešite.

FB_IMG_1633080047549.jpg
Privatna arhiva Marko Obradović

"Nažalost ne postoji dokazana formula ili postupak koji će isključiti noćne podoje. Većina pokuša da ih zameni flašicom, međutim isključivo dojena deca najčešće odbiju ovakav postupak. Ono što može pomoći je umotavanje bebe koje često može držati bebu mirnom tokom noći", objašnjava savetnik za dojenje.

Iako većina mama smatra da će ukidanjem noćnih podoja beba bolje da spava, prema rečima Marka zaista ne postoji pouzdana informacija koja bi potvrdila tu tvrdnju. "Poznajem slučajeve u kojima se buđenje bebe nastavilo i nakon prestanka dojenja. Ovo je jedna prilično nezahvalna tema za koju je postoji univerzalno pravilo ili pristup, jer bi svako trebalo da sam proceni koliko mu prija ovako provedeno vreme sa detetom."

Zlatne formule nema, iako se osećate da nikada nećete izaći iz začaranog kruga i prespavati noć, to će se zaista u jednom trenutku dogoditi samo je potrebno da ukoliko krenete u ovaj proces budete strpljivi i da ne odustajete. Jednom kada odlučite nema nazad, ali nemojte da mislite da su noćni podoji jedina prepreka za mirniji san vaše bebe, postoji i niz drugih faktora zbog kojih će se noću buditi i kada prestanu podoji.

" Izbacivanje noćnih podoja je definitivno rad za Nobelove nagradu. Nažalost, za sada ne postoje “sigurne fore” za postizanje ovog cilja. Sam prestanak noćnog dojenja (nakon 6. meseca) zavisi od dosta faktora (najviše od bebe) i nekada je nažalost način za ovo prestanak dojenja. Upravo zato je ključno, sve dok ste u mogućnosti i dok vam dojenje pričinjava zadovoljstvo, organizovati dnevne obaveze i prilagoditi se ritmu Vaše bebe. Koristite ovo vreme da bi se družili sa Vašom bebom jer je ovo samo jedna faza koja će Vam kasnije mnogo nedostajati", zaključio je Marko za Yumamu.

(Yumama)