Noćno dojenje može da bude jako naporno, posebno ako se beba često budi i traži da jede. Da ne biste osećali prevelik stres i nervozu zbog umora i iscrpljenosti pokušajte sebi koliko god možete da olakašate noći. Postoji nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u tome:

Noćni podoji su važni

Prvo što treba da znate je da je noćno dojenje veoma važno. Vaše telo će proizvoditi više prolaktina (hormona koji pospešuje proizvodnju mleka), ukoliko budete dojile i noću. Dakle, noćno dojenje pomaže laktaciju.

Nađite položaj koji vam odgovara

"Uhodajte se" što pre možete, da dojite na boku. Kada već ne možete da spavate, bar možete da ostanete u ležećem položaju i da, koliko toliko, odmarate.

Neka vam beba bude blizu

Najbolje je da prvih nedelja bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavate. To vam neće olakšati samo noćno hranjenje nego ćete brže moći da reagujete i ako se beba zaplače. Takođe, istraživanja su pokazala da su manje šanse od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta ukoliko ono spava sa roditeljima u sobi.

Ukoliko dojite, a ne pušite (i niste pušile tokom trudnoće), ne pijete nikakve lekove i koristite lagane pokrivače - možete razmotriti i opciju deljenja kreveta sa bebom. Iskusne majke kažu da su bile mnogo naspavanije kada je baba spavala sa njima u krevetu i češće su nastavljale sa dojenjem i nakon šestog meseca.

Dojenje, beba, mama
Shutterstock Mama doji bebu na krevetu

Sklonite sat

U sobi u kojoj spavate nemojte držati časovnik. Dokazano je da se majke osećaju još lošije kada znaju da su, na primer, spavale samo dva sata od prethodnog bebinog buđenja.

Ne palite svetlo

Kada se vaša beba probudi da sisa, potrudite se da soba ostane što "tiša" i mračnija kako bi povećali šanse da beba nakon podoja odmah nastavi sa spavanjem. Ukoliko vam je svetlo potrebno kako biste videle da li je beba dobro uhvatila bradavicu i da li "vuče" kako treba, prigušena lampa je mnogo bolji izbor od paljenja svetla.

Spavajte u udobnoj pižami ili majici koja je pogodna za dojenje

Spavaćice, pižame i majice na kopčanje su mnogo bolji izbor od onih koje se navlače preko glave. Biće vam lakše da podojite bebu, a biće vam toplije tokom hladnih noći.Neke žene vole i noću da nose grudnjak za dojenje, ali sa njim morate biti oprezne jer nošenje grudnjaka noću može da dovede do zapušenja mlečnog kanala ili mastitisa.

9 praktičnih saveta koji će vam olakšati noćne podoje
Foto: Shutterstock 1170003079 Noćno dojenje.

Organizujte se

Pored kreveta držite pelene, flašu vode, čak i malo hrane kako ne biste morale da ustajete u toku noći.

Olakšajte čišćenje

Ukoliko vam curi mleko ili beba bljucka, obavezno pored kreveta držite i peškir ili tetra pelenu koju ćete podmetnuti pod bebu tokom dojenja. Nakon podoja ćete odabrani podmetač lako skloniti, a za sledeći podoj staviti novi.

Dremajte kad god je to moguće

U toku dana dremajte kada god je to moguće. To je naravno mnogo teže ukoliko imate i starije dete ili decu, ali ako uspete, biće vam mnogo lakše da izdržite noć. Zamolite patrnera da vam pomogne i izvede starije dete u park kako biste vi malo odmorili.

(Yumama)